Prezident Samsung's Mobile Communications Dongjin Koh. Snímka: Reuters
StoryEditor

Koniec skostnatelej firmy. Samsung sa chce premeniť na dravý startup

24.03.2016, 13:51
Autor:
ČTKČTK
Juhokórejská spspoločnosť Samsung Electronics plánuje prijať reformu celej svojej firemnej kultúry.

Najväčší svetový výrobca smart telefónov a pamäťových čipov dnes oznámil, že chce odísť od tradičného hierarchického modelu založeného na príkazoch zostupujúcich zhora nadol. Jeho snahou bude fungovať podobne ako startup, teda ako malá a dravá začínajúca firma.

Spoločnosť uviedla, že jej manažéri a bežní zamestnanci sľúbili obmedziť skostnatené hierarchické postupy, zbytočné porady a nadčasy a zaviesť pracovné prostredie, ktoré podporuje dialóg a inovačnú aktivitu. Sľub potvrdili slávnostným podpisom na dnešnej akcii, ktorú vedenie zorganizovalo v ústredí spoločnosti v Suwon pod heslom "Startup Samsung", uviedla agentúra AP.

Samsung chce zmeniť firemné prostredie v čase, keď sa jeho rast spomaľuje a spoločnosť je pod značným tlakom, aby našla nové oblasti podnikania. Hlavné aktivity firmy stále viac ohrozuje lacná a efektívna čínska konkurencia.

Vlajková firma predného juhokórejského konglomerátu Samsung chce znížiť počet úrovní riadenia a organizovať viac elektronických diskusií medzi šéfmi podnikových divízií a zamestnancami. "Hodláme reformovať našu vnútornú kultúru, prevádzať zámery v činy rovnako rýchlo ako startup, presadzovať otvorenú komunikáciu a nepretržite inovovať," uvádza sa v oznámení spoločnosti.

Reforma firemnej kultúry je najnovšia zo zmien, o ktorej sa konglomerát v posledných rokoch pokúšal. Podľa niektorých zamestnancov však bude taká transformácia pre podnik s viac ako 300.000 pracovníkov veľmi ťažká. Analytici podľa agentúry Reuters upozorňujú na to, že Samsung by touto snahou mohol prísť o výhodu výrobcu, ktorý vie rýchlo vykonávať príkazy vedenia.

Celý konglomerát Samsung teraz prechádza zmenou v najvyššom vedení. Jeho patriarcha I Kun-hi, ktorý je stále predsedom správnej rady, bol predvlani hospitalizovaný a skupina sa chystá odovzdať opraty jeho synovi I Če-Jong.

Samsung sa už v minulých rokoch snažil uvoľňovať skôr takmer vojenskú kultúru. Zaviedol pružnú pracovnú dobu, uvoľnil štandardy pracovného oblečenia cez víkendy a nenúti zamestnancov tak dôrazne ako predtým, aby sa zúčastnili tradičných spoločných posedení s alkoholom po práci. Teraz chce firma radšej zamestnancov motivovať k tomu, aby trávili viac času s rodinou alebo sa vzdelávali.

01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:51