StoryEditor

Google bol na dve hodiny dostupný v Číne (+prehľad trhov)

Najznámejší internetový vyhľadávač Google bol približne na dve hodiny v noci zo nedele na pondelok miestneho času náhle dostupný v Číne, napriek šesť rokov starému zákazu a blokovaniu jeho služieb čínskymi úradmi.

Pre túto anomáliu pritom neexistuje žiadne oficiálne vysvetlenie. Mnohé lokálne média však špekulujú, že to mohlo byť z dôvodu kúpy nových serverov americkou firmou v regióne, ktorých IP adresy čínski regulátori nedokázali rozoznať a preto ich nezablokovali.

Americký technologický gigant čelí blokovaniu služieb na území Číny od roku 2010 po tom, ako nevyhovel požiadavkám miestnej vlády ohľadne cenzúry. Z rovnakého dôvodu sú blokované napríklad aj služby sociálnej siete Facebook.

Prehľad trhov:

Akciové trhy
Európske akciové trhy zatvorili utorkové obchodovanie prevažne so ziskami. Investori v kolísavom obchodovaní vyčkávali na slová šéfky Fedu Janet Yellenovej a sledovali volatilný vývoj na komoditných trhoch.

Darilo sa aj americkým akciovým trhom, na čele s technologickými akciami, vrátane spoločnosti Apple. Americké indexy podporili v raste holubičie slová šéfky Fedu Janet Yellenovej, ktorá poukázala na zmiešané makrodáta a povedala, že pre Fed by bolo v otázke menovej politiky vhodné postupovať opatrne.

Dlhopisové trhy
Výnosy európskych vládnych dlhopisov včera hromadne oslabili. Investori tak reagovali na ďalší pokles cien ropy, čo drží na uzde očakávania ohľadom návratu inflácie. ECB je okrem toho len pár dní pred navýšením svojho nákupného programu, čo dvíha ceny vládneho dlhu a tlačí tak na výnosy.

Rástli aj ceny amerických vládnych dlhopisov, keď výnosy relatívne prudko oslabil holubičí slovník šéfky Fedu Janet Yellenovej.

Komoditné trhy
Zlato včera spočiatku len prešľapovalo na mieste. Prejav predsedníčky Fedu Janet Yellenovej, ktorá indikovala postupné zvyšovanie sadzieb, však následne oslabil americký dolár a podporil tak žltý kov v raste.

Ceny ropy na oboch brehoch Atlantiku včera oslabili po tom, čo sa na trhy začali vracať obavy, že dva mesiace trvajúci odraz cien ropy môže byť na konci, pričom ponuka ropy na trhoch sa môže zvyšovať.

Devízové trhy
Dolár včera voči svetovým menám oslabil a voči euru klesol na svoje týždenné minimum. Americkú menu oslabili slová šéfky Fedu Janet Yellenovej, ktorá vidí za vhodné, že Fed v otázke zvyšovania sadzieb bude postupovať opatrne. Euro voči doláru tak posilnilo a zatvorilo len tesne pod hladinou 113 dolárových centov

01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:30