Peniaze. Snímka: Flickr/ Images Money
StoryEditor

Všetko, čo by ste mali vedieť o obrom úniku informácií

03.04.2016, 23:29
Autor:
šimšim

Tisíce tajných dokumentov, uniknutých z Mosack Fonseca poukazujú na to, ako si mocní tohto sveta ukrývajú peniaze v daňových rajoch. Tu sú základné otázky a odpovede, čo by ste o úniku mali vedieť podľa The Guardian, ktorý tiež dokumenty analyzoval.

Čo je Mossack Fonseca?

Panamská advokátska kancelária, štvrtý najväčší hráč na poli zakladania offshorových štruktúr. Teda prepracovaného systému, ako sa vyhýbať plateniu daní, skrývať nelegálne získané peniaze alebo aspoň zakrývať skutočných vlastníkov firiem.

Kde má sídlo?

Ide o panamskú spoločnosť, avšak s celosvetovou pôsobnosťou. Po svete má spolupracujúce firmy, ktoré nie sú v jej vlastníctve a registrujú pre ňu nových zákazníkov a majú exkluzívne práva na užívanie tejto značky. Mossack Fonseca funguje v daňových rajoch, napríklad vrátane Švajčiarska, Cypru, Britských Panenských ostrovoch.

Koľko dát reálne uniklo?

Ide o jeden z najväčších únikov vôbec. Väčší než v prípade Wikileaks z roku 2010 či tajných spravodajských dokumentov, ktoré médiám poskytol Edward Snowden v roku 2013. Konkrétne ide o 11,5 milióna tajných dokumentov a 2,6 terabajtov informácií, čerpaných z interných databáz Mossack Fonseca.

Sú všetci ľudia, ktorí fungujú v týchto štruktúrach, podvodníci?

Nie. Treba si uvedomiť, že využívanie offshore štruktúr je úplne legálne. Na takéto konanie existuje veľa dôvodov. Napríklad v prípade podnikateľov z Ukrajiny či Ruska môže ísť o snahu ochrániť svoje peniaze pred kriminálnikmi a obídenie kapitálových kontrol.

Sú však medzi ľuďmi, ktorí využívajú offshore aj podvodníci?

Áno. David Cameron vo svojom vlaňajšom prejavuje v Singapure povedal, že skorumpovaní ľudia, kriminálnici a tí, ktorí perú peniaze využívajú anonymné štruktúry spoločnosti. Britská vláda deklarovala, že s tým chce niečo robiť. Chce napríklad zriadiť centrálny register, ktorý odhalí skutočné pozadie vlastníkov offshore spoločností.

Čo hovorí o úniku samotný Mossack Fonseca?

Firma nebude komentovať konkrétne prípady porušenia práva, odvolávajúc sa na klientské tajomstvo. Vo veľkom však obhajuje svoje správanie. Tvrdí, že všetko je v súlade so zákonmi proti praniu špinavých peňazí a vykonáva hĺbkovú kontrolu svojich klientov. Hovorí, že ľutuje zneužitie svojich služieb a snaží sa aktívne tomuto zneužitiu predchádzať. Spoločnosť tvrdí, že nemôže byť obviňovaná zo zlyhaní jej sprostredkovateľov, medzi ktorými sú banky, právnické firmy a účtovníci.

01 - Modified: 2023-12-19 11:15:55 - Feat.: - Title: Aj dvere tam majú zo zlata. Osud ríše Inkov spečatili správy o neuveriteľnom bohatstve, ktorým oplýva 02 - Modified: 2023-12-07 09:56:06 - Feat.: - Title: Vyše pol milióna utečencov prešlo tento rok cez močiare z Kolumbie do Panamy 03 - Modified: 2023-11-08 18:14:12 - Feat.: - Title: Protesty proti predĺženiu ťažby medi v Paname majú po troch týždňoch prvé obete 04 - Modified: 2023-07-18 18:26:51 - Feat.: - Title: Panamský exprezident dostal 11 rokov väzenia za pranie špinavých peňazí 05 - Modified: 2023-06-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Panamský prieplav sužuje nedostatok vody. Obmedzenie ponoru lodí ohrozí obchod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:09