Islandský premiér Sigmundur GunnlaugssonReuters
StoryEditor

Tváril sa, že zachraňuje krajinu, no riešil svoje milióny. Island sa búri

04.04.2016, 17:46
Autor:
ČTKČTK
Na Islande rastie tlak na premiéra Davida Gunnlaugssona, aby podal demisiu.

Predseda islandskej vlády je jedným zo svetových štátnikov, ktorí sú údajne zapletení do škandálu s využívaním daňových rajov.

Podľa kritikov prostredníctvom offshoreovej spoločnosti zatajil miliónové investície do bánk vo svojej krajine. Islandské opozičné strany plánujú vyvolať v parlamente hlasovanie o nedôvere. V Reykjavíku chystajú aktivisti na dnes pouličné protesty.

Piráti tlačia na premiéra

"Dúfam, že si premiér uvedomí vážnosť situácie a bude mať dostatok slušnosti, aby podal demisiu pred začiatkom dnešného rokovania parlamentu," vyhlásila poslankyňa za Pirátsku stranu Birgitta Jónsdottirová. Zasadanie parlamentu sa začína o 15:00 miestneho času (17:00 SELČ) a podľa servera Bloomberg je možné, že by sa hlasovanie o nedôvere mohlo konať už dnes.

Na facebooku sa medzitým organizujú odporcovia premiéra, ktorí dve hodiny po začiatku rokovaní poslancov chcú vyjsť do ulíc s výzvou na vypísanie predčasných volieb. Pirátska strana je podľa prieskumov verejnej mienky teraz najsilnejšou stranou s 37-percentnou podporou voličov, za ňou len tesne zaostáva vládna koalícia.

Osobný záujem

Súčasný premiér Gunnlaugsson sa dostal k moci v čase, keď sa Island spamätával z globálnej finančnej krízy, počas ktorej na ostrove skolabovali tri najväčšie banky. Island patril vtedy k najhoršie postihnutým krajinám sveta. Nový predseda vlády sľúbil nekompromisne rokovať s veriteľmi bánk a v roku 2015 dospel v rozhovoroch s nimi k dohode. Doteraz ale nebolo známe, že jeho rodina mala v celej záležitosti osobný záujem.

Právna firma Mossack Fonseca, odkiaľ dokumenty o využívaní daňových rajov svetovými politikmi, obchodníkmi, športovcami a ďalšími osobnosťami unikli, pomohla v roku 2007 Gunnlaugssonovi a jeho manželke Anne Sigurlaug Pálsdóttirovej kúpiť na Britských Panenských ostrovoch firmu Wintris.

Keď sa Gunnlaugsson stal v roku 2009 poslancom, svoj 50-percentný podiel vo firme zamlčal. O osem mesiacov tento podiel predal manželke za jeden dolár. Premiér je presvedčený, že tým neporušil žiadne pravidlá.

Ako konal Gunnlaugsson

Offshoreová firma bola údajne využívaná k investíciám miliónov dolárov, ktoré Pálsdóttirová zdedila. Súdne dokumenty dokazujú, že firma Wintris mala významný investičný podiel v troch veľkých islandských bankách, ktoré v dôsledku finančnej krízy zbankrotovali. V dokumentoch je spoločnosť vedená ako veriteľ, ktorý mal v bankách miliónové pohľadávky.

Gunnlaugsson sa v roku 2013 stal islandským premiérom a bol zapojený do rokovaní o bankách, ktoré mohli ovplyvniť hodnoty dlhopisov držaných firmou Wintris. Podľa serveru BBC News sa premiér bránil tlaku zahraničných veriteľov na plnú výplatu ich vkladov. Keby boli zahraniční veritelia vyplatení, mohlo to mať negatívny dopad na tieto islandské banky aj na hodnotu dlhopisov držaných firmou Wintris, napísal server BBC.

Vraj dával prednosť záujmom islandského ľudu

Premiérov hovorca uviedol, že predseda vlády svojou politikou dával prednosť záujmom islandského ľudu pred záujmami veriteľov skrachovaných bánk. Pálsdóttirová zdôraznila, že vždy platila všetky dane firmy Wintris. "Premiér a jeho manželka sa pri vytvorení tejto firmy riadili islandskými zákonmi a priznávali celé imanie a príjmy daňovému úradu," povedal Gunnlaugssonov hovorca s tým, že peniaze nikdy neboli skryté v daňovom raji.

Islandská vláda je teraz v neľahkej situácii, pretože vlastníctvo offshoreových firiem priznali aj ďalší jej členovia, vrátane ministra financií Bjarniho Benediktssona.

01 - Modified: 2023-12-19 11:15:55 - Feat.: - Title: Aj dvere tam majú zo zlata. Osud ríše Inkov spečatili správy o neuveriteľnom bohatstve, ktorým oplýva 02 - Modified: 2023-12-07 09:56:06 - Feat.: - Title: Vyše pol milióna utečencov prešlo tento rok cez močiare z Kolumbie do Panamy 03 - Modified: 2023-11-08 18:14:12 - Feat.: - Title: Protesty proti predĺženiu ťažby medi v Paname majú po troch týždňoch prvé obete 04 - Modified: 2023-07-18 18:26:51 - Feat.: - Title: Panamský exprezident dostal 11 rokov väzenia za pranie špinavých peňazí 05 - Modified: 2023-06-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Panamský prieplav sužuje nedostatok vody. Obmedzenie ponoru lodí ohrozí obchod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:17