asteroid ťažba LuxemburskoDeep Space Industries
StoryEditor

Asteroidy obsahujú bohatstvo za bilióny. Luxembursko láka na vesmírny biznis

09.05.2016, 16:50
Autor:
ČTKČTKdlmdlm
Európske veľkovojvodstvo podporuje a investuje do robotického prieskumu bohatstva asteroidov.

Tony niklu, kobaltu, platiny či zlata v hodnote biliónov eur. To je lákavá vesmírna „ponuka“, ktorá robí z ťažby surovín na asteroidoch biznis budúcnosti. Hoci to znie ako sci-fi, už dnes sa súkromné firmy chystajú za hranice atmosféry. 

Luxemburská vláda totiž tento týždeň oznámila uzatvorenie spolupráce so spoločnosťou Deep Space Industries (DSI) ohľadne vývoja a používania technológií pre ťažbu surovín z asteroidov. Prvé komerčné misie k zdrojom minerálov na asteroidoch by sa tak mohli začať realizovať už do piatich rokov.

Odkedy Luxembursko vo februári oznámilo plán stať sa globálnym centrom ťažby na asteroidoch sa udalosti dali rýchlo do pohybu. "Vesmírne agentúry a firmy z celého sveta nás kontaktovali so žiadosťou o spoluprácu," uviedol podpredseda luxemburskej vlády Etienne Schneider.

Podľa E. Schneidera súkromným spoločnostiam, ktoré sa usídlia v Luxembursku, aby tam začali v tejto oblasti podnikať, budú zaistené „ich práva“ na zdroje, ktoré vyťažia na planétkach, napríklad vzácne nerasty.

„Luxembursko chce tiež zabezpečiť regulačný a právny rámec pre prípravu podnikania vo vesmíre, najmä na asteroidoch," povedal poradca luxemburskej vlády Jean-Jacques Dordain, ktorý bol v rokoch 2003 až 2015 generálnym riaditeľom Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

Voda ako palivo

Okrem toho Luxembursko začalo samo investovať do niektorých výskumných a vývojových projektov. Zvažuje tiež priamu kapitálovú účasť v spoločnostiach, ktoré sa zapoja do prípravy ťažby zdrojov vo vesmíre. Rozpočet na tento účel ale ešte nebol stanovený.

Luxembursko ohlásilo spoluprácu na spoločnej misii s americkou firmou Deep Space Industries na projekte Prospector-X, malej  experimentálnej kozmickej lodi, ktorá pomôže vo vývoji technológií použiteľných na odosielanie robotických prieskumníkov k asteroidom po roku 2020.

Konkrétne má byť v Prospector-X testovaná optická navigácia pomocou dvoch kamier, elektronika vhodná pre misie do hlbokého vesmíru a elektrotermálny pohon na vodu označený Comet-1, pri ktorom sa voda ako palivo ionizuje, jej ióny následne urýchľujú, vypúšťajú z lode a dodávajú jej hybnosť.

Vesmír láka boháčov

DSI ale nie je jedinou spoločnosťou, s ktorou plánuje Luxembursko spolupracovať. Podľa oznámenia vlády rokuje s ďalšou spoločnosťou z tohto odvetvia, ktorou je podľa dostupných informácií Planetary Resources.

K jej akcionárom patria napríklad akcionári firmy Alphabet vlastniacej Google Larry Page a Eric Schmidt , zakladateľ Virginu sir Richard Branson či množstvo podnikateľov zo Silicon Valley.

Bohatstvo, ktoré sa skrýva mimo našej planéty podľa odborníkov vysoko prevyšuje pozemské zásoby. „Pás asteroidov (nachádza sa medzi Marsom a Jupiterom, pozn. red.) má miliardu krát viac platiny ako Zem. A je v ňom viac vody, ako by ste kedy mohli potrebovať,“ hovorí Philip Metzger z Kennedyho laboratória.

01 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 02 - Modified: 2024-03-20 12:52:26 - Feat.: - Title: Vedci objavili jedinečný ostrov, ktorý nikomu nepatrí. Nachádzajú sa na ňom vzácne minerály, krajiny oň započali boj 03 - Modified: 2024-03-13 18:24:06 - Feat.: - Title: Chystá sa vyhlásenie mimoriadnej situácie. Obec na Horehroní žiada výrub napadnutého lesa 04 - Modified: 2024-03-06 14:21:21 - Feat.: - Title: Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ 05 - Modified: 2024-03-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Obklopte sa týmito minerálmi a drahokamami: Prinesú vám šťastie a silu na horšie dni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:01