kerryReuters
StoryEditor

V Londýne sa koná summit proti korupcii, Kerry ju prirovnal k pandémii

12.05.2016, 13:12
Autor:
ČTKČTK
V anglickom hlavnom meste sa koná protikorupčný summit. Účastní sa ho 40 krajín a viacero medzinárodných organizácii.

Korupcia je pandémiou, je rozšírená po celom svete a pre štáty je veľkou hrozbou ako terorizmus. Vyhlásil to dnes americký minister zahraničia John Kerry na medzinárodnom protikorupčnom summite, ktorý sa koná v Londýne. Organizácia pre boj s korupciou Transparency International očakáva od konferencie významné posilnenie tohto boja vo svete.

"Šokuje ma miera rozšírenia korupcie, akú som našiel v dnešnom svete. Korupcia pôsobí ako nepriateľ, pretože ničí národné štáty rovnako, ako niektorí extrémisti, proti ktorým bojujeme," povedal šéf americkej diplomacie účastníkom prvého podobného medzinárodného stretnutia.

Jednodňový summit za účasti asi 40 krajín a medzinárodných organizácií ako Svetová banka či Medzinárodný menový fond má vyvrcholiť neskôr popoludní zverejnením spoločnej deklarácie proti korupcii. Podľa Londýna pôjde o prvý podobný medzinárodný dokument.

Signatári podľa zahraničných agentúr sľúbia, že budú spolupracovať a bojovať proti korupcii všade, kde sa nachádza, a trestať osoby, ktoré sa na nej podieľajú. Tiež pripustia, že korupcia poškodzuje boj proti chudobe, terorizmu a extrémizmu.

Moskva, ktorá vyslala do Londýna námestníka ministra zahraničia pre boj s terorizmom Olega Syromolotova, sa podľa agentúry AFP postavila proti tomu, aby prípadná budúca medzinárodná dohoda o boji proti korupcii bola záväzná.

"Korupcia je rakovina, ktorá vyčíňa v srdci mnohých problémov v dnešnom svete. Ničí pracovné miesta a brzdí rast, pripravuje svetovú ekonomiku každý rok o miliardy libier. Vrhá najchudobnejších do zúfalej chudoby, pretože skorumpované vlády vo svete vysávajú peniaze a bráni ťažko pracujúcim ľuďom dostávať príjmy a podiely na raste, ktoré im právom patria," povedal podľa BBC krátko pred začatím summitu premiér David Cameron, ktorý stretnutie inicioval.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 05 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:41