StoryEditor

Juhoamerické kartely si našli nový biznis, zarába im viac ako drogy

17.05.2016, 09:18
Autor:
rdurdu
Ničenie životného prostredia, odlesňovanie, či obchod s ľudským mäsom. To všetko prináša so sebou nové obchodné zameranie juhoamerických kartelov, ktoré sa donedávna živili výhradne drogovými obchodmi.

Siete organizovaného zločinu v Latinskej Amerike dlhodobo zarábali na drogovom biznise. Avšak s tým, ako ceny zlata narástli v priebehu posledného desaťročia, kartely začali vo veľkom ťažiť kovy, aby zarobili peniaze. V Peru a Kolumbii zarábajú kartely viac ilegálnym exportovaním zlata, ako kokaínu, uvádza portál Globalpost.com.

80 percent zlata vyťaženého v Kolumbii a viac ako 90 percent vo Venezuele je vyťažené nelegálne. Tieto čísla priniesla Globálna iniciatíva proti nadnárodnému organizovanému zločinu, ktorá uvádza viacero problémov, ktoré so sebou nelegálna ťažba prináša: násilné presťahovanie komunít, nútená práca a rozmach sexuálneho priemyslu.

"Keď prídete do ilegálnych baní, len si uvedomíte, že je to ako reťazec obetí", uviedla autorka správy Livia Wagnerová. Nelegálni pracovníci v baniach sú nútení ťažiť zlato v nebezpečných podmienkach po celej Latinskej Amerike. Správa ďalej ukazuje, že ženy a dievčatá ( niekedy aj 12-ročné) z celého Peru sú pašované do nevestincov neďaleko baní.

Veľa z týchto dievčat je nalákaných na vidinu dobrej práce, avšak ak sa raz dostanú hlboko do Amazonky, ako Wagnerová hovorí, "už pre ne niet cesty späť". Na niektorých miestach v Peru sú majitelia baní dohodnutí s obchodníkmi s bielym mäsom. V Kolumbii kontrolujú celé bane vzbúrenecké skupiny, vrátane FARC.

Okrem ľudských obetí správa ukazuje aj na enviromentálny dopad rozšírenej ilegálnej ťažby zlata. Neurotoxín ortuti, ktorý je používaný na oddelenie sedimentu od zlata, sa dostáva do vody, zeme a vzduchu v okolí baní. V jednej ilegálnej bani v Peru mohla Wagnerová vidieť, ako baník zmiešal piesok s ortuťou holými nohami. "Toto ma veľmi šokovalo", uviedla.

Nelegálna ťažba zapríčiňuje aj odlesňovanie v citlivých amazonských regiónoch. Po hodine cestovania hustou džungľou dorazila Wagnerová k ilegálnej bani a "zrazu sa všetko otvorilo, neboli tam žiadne stromy a všetko, čo ste mohli vidieť boli len mŕtve stromy, ako kostry", spomína.

Správa tvrdí, že miestne úrady sú "mimoriadne bezmocné" v boji proti nelegálnej ťažbe. Keď zákazníci nakupujú šperky, môžu si overiť, či zlato pochádza z legálnych zdrojov. Avšak dohľadanie zdroja drahých kovov v elektronike a iných produktoch nie je také jednoduché. "Ak si chcete kúpiť notebook, viete odkiaľ pochádza zlato, ktoré je v ňom? Nie je to také jednoduché", uzatvára Wagnerová.

01 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 03 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 04 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 05 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:57