StoryEditor

Vytvorme jeden škandinávsky superštát, vyzýva nórsky boháč. Áno a opustíme úniu, reagujú ľudia

21.05.2016, 00:00
Autor:
chocho
„Premýšľajte o tom, aká fantastická krajina by sme mohli spolu byť,“ povedal nórsky miliardár.

Kým sa Európska únia potáca na hrane a jej budúcnosť je viac než neistá, na severe Európy sa objavujú hlasy za vytvorenie jedného veľkého škandinávskeho superštátu. 

Nórsky miliardár Petter Stordalen navrhol, aby sa jeho krajina zjednotila so Švédskom a Dánskom, čím by mal vzniknúť jednotný škandinávsky národ. Informuje portál Independent.

Stordalen, majiteľ Nordic Choice Hotel Group, prekvapil svojim vyjadrím v rozhovore 17. mája, kedy je v Nórsku národný sviatok nezávislosti krajiny. 

V rozhovore pre švédske noviny Göteborgs Posten povedal, že oceňuje nadanie Švédov pre inovácie a dodal, že Nórsko musí chápať Švédsko ako najdôležitejšieho partnera. A to kvôli geografickej blízkosti, podobnému jazyku, kultúre a histórii.

Okrem toho navrhol, aby súčasťou tohto superštátu bolo aj Dánsko.

„Vo Švédsku žije desať miliónov ľudí. Po päť miliónov v Dánsku a Nórsku. 20-miliónov by si viedlo ešte lepšie, či už sa bavíme o predaji automobilov, lietadiel alebo o inováciách,“ vyjadril sa nórsky miliardár.

„Premýšľajte o tom, aká fantastická krajina by sme mohli spolu byť,“ dodal.

Táto myšlienka vyvolala na internete zmiešané reakcie. Vrátane toho, že by nový škandinávsky superštát mohol byť cestou, ako by Švédsko opustilo Európsku úniu.

"Áno, prečo nie. Spoločne sme silnejší," napísala na Twitteri užívateľka Christina Kastin.

Twitter

„Najlepší nápad za dlhú dobu! A opustili by sme EÚ!“ vyjadril sa Petter Nikklaus.

Twitter

Iný užívateľ tejto sociálnej siete napísal: „Tvrdil som predtým a tvrdím to stále – vytvorme Nordickú federáciu. Na veľkosti záleží.“

Twitter

Nie každý je však touto vyhliadkou nadšený. „Stordalen chce zlúčiť Nórsko, Švédsko a Dánsko. A čo tak najprv dať svojim zamestnancom slušný plat, Petter?“ Pýta sa kritik.

Twitter

Všetky tri národy - Nóri, Dáni aj Švédi - majú spoločnú minulosť. Sú potomkami obávaných bojovníkov a vynikajúcich moreplavcov a obchodníkov Vikingov.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 05 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:59