iPhone SEReuters
StoryEditor

Na nový iPhone SE si počkáte. Sklady v Európe sú prázdne

06.06.2016, 00:00
Dopyt po malom lacnom smartfóne je na starom kontinente oveľa vyšší, ako Apple očakával.

Ak si chcete kúpiť nový smartfón iPhone SE a hneď si ho aj odniesť z predajne domov, pravdepodobne budete mať smolu. Dopyt po modeli, ktorý zaujal malými rozmermi a nízkou cenou, presiahol všetky očakávania. Obchody nielen na Slovensku, ale aj inde v Európe sú prázdne a zákazníci musia čakať.

Vypredaný smartfón
Obchody tak riešia rovnaký problém – čo najskôr zohnať iPhony SE pre čakajúcich zákazníkov. Spoločnosť Apple uviedlla, že čakanie na lacný smartfón môže trvať aj tri týždne. „Situácia sa týka celej Európy. Potvrdilo sa, že stále existuje veľká skupina zákazníkov, ktorá uprednostňuje menšie telefóny. Dopyt po nových iPhonoch SE prekvapil všetkých. Najmä samotný Apple, ktorý ich nestíha vyrábať,“ komentoval pre HN súčasný stav marketingový riaditeľ spoločnosti Alza Karel Kučera.

Obchod už podľa neho spravil určité opatrenia, aby lacný iPhone dostala počas tohto týždňa aspoň väčšina objednávateľov. Ostatní musia počkať na doplnenie zásob.

E-shop Dobremobily.sk sa podľa slov jeho marketingového manažéra Martina Kötoleša snaží uspokojiť zákazníkov tým, že zháňa smartfóny u svojich zahraničných partnerov. „Pravda je, že po týchto modeloch sa od začiatku vytvoril veľký hlad, ktorý sme zaznamenali v našom e-shope i v kamenných predajniach,“ potvrdil trend predaja Martin Kötoleš.

Na dodanie ďalších mobilov z fabrík Apple čakajú aj telekomunikačné spoločnosti. „Očakávame ďalšie dodávky zariadení. Zákazníci, ktorí si zariadenie objednali v Orange, sú tak postupne vybavovaní,“ uviedla hovorkyňa Orange Slovensko Ivica Hricová.

Malému smartfónu neverili
Apple sa prvýkrát po trinástich rokoch dostal do situácie, keď jeho tržby začali klesať. Záujem o iPhony medziročne klesol o 16 percent. Zákazníci už boli sklamaní z veľkých a predražených smartfónov. Nový, len štvorpalcový iPhone SE mal byť teda pokusom zachrániť firmu z klesajúcich čísel.

Viaceré internetové portály však prišli so zákulisnými informáciami, že malému smartfónu spoločnosť príliš neverila. Tým vysvetľovali jeho nedostatok na trhu. „Apple v tomto prípade presne identifikoval požiadavky používateľov v Európe i v USA. Telefóny s veľkými displejmi sú obľúbené skôr v Ázii. Je veľká skupina používateľov, pre ktorých bol iPhone 6 zbytočne veľký. Smartfón iPhone SE je pre nich dobrým riešením, navyše na ponuku Applu tu nie je až taká prehnaná cena, ako to inak býva zvykom,“ vysvetľuje príčiny vzniku a vysokej popularity iPhonu SE Ondrej Macko, šéfredaktor IT portálu Touchit.sk.

Obľúbený iPhone SE Macko označil za telefón s novým vnútrom v starom tele. Tvarom sa síce podobá na iPhone 5, avšak výkonom sa môže bezproblémovo rovnať novšiemu modelu iPhonu 6s. Jeho cena v predajniach sa pohybuje medzi 450 až 480 eurami – pre 16GB variant, v USA dokonca len do 360 eur. Variant 64GB je možné na Slovensku zohnať aj do 570 eur. Okrem veľkosti, ceny a dobrého výkonu zaujal recenzistov aj svojím 12-megapixelovým fotoaparátom, ktorý uspokojí aj náročnejšieho používateľa.

O budúcnosti Apple hovoril Drahomír Piok so šéfredaktorom touchIT Ondrejom Mackom.

01 - Modified: 2024-05-03 14:01:29 - Feat.: - Title: Maďarsko upustilo od izolovanej politiky, otvára sa Východu, tvrdí tamojší šéf rezortu financií 02 - Modified: 2024-05-02 21:46:38 - Feat.: - Title: Zisk aj tržby Applu vo kvartáli klesli, prekonali však očakávania 03 - Modified: 2024-04-30 09:58:13 - Feat.: - Title: Nečakane nízky dopyt po okuliaroch od Apple znižuje dodávky o polovicu 04 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 05 - Modified: 2024-05-01 13:50:34 - Feat.: - Title: Laptopy z pandémie zostarli a potrebujú upgrade. Svet už nakupuje nové, no Slováci zvolili iný mód
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 16:35