Referendum o brexite BritánieNAXOS
StoryEditor

Pracovníci najväčších bánk sa pripravujú na dlhú a ťažkú noc

19.06.2016, 12:40
Autor:
TASRTASR
Viacerí zamestnanci svetových bánk budú mať mimoriadnu službu z noci na 24. júna. Dôvodom je brexit.

Zamestnanci najväčších svetových bánk sa pripravujú na dlhú a ťažkú noc. Čaká ich mimoriadna služba. Počas referenda o vystúpení Británie z Európskej únie (EÚ) budú obchodné divízie bánk v stave najväčšej pohotovosti.

Po zatvorení volebných miestností v Británii budú pracovať celú noc, aby mohli promptne reagovať na vývoj na trhoch. Odborníci očakávajú, že to bude noc plná otrasov a najrušnejších 24 hodín od tzv. Čiernej stredy v roku 1992, keď sa libra prudko prepadla a Británia musela vystúpiť z ERM (Európskeho mechanizmu výmenných kurzov). Informovala o tom agentúra Reuters.

Podkopanie povojnových snáh

Ak sa britskí voliči 23. júna rozhodnú pre odchod z EÚ, tzv. brexit, podkope to povojnové snahy Európy o integráciu a vyvolá veľké otázniky nad budúcnosťou Spojeného kráľovstva a jeho ekonomiky.

Veľké svetové banky ako sú Citi, Deutsche Bank, JPMorgan, Goldman Sachs, HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) či Lloyds plánujú stiahnuť zamestnancov obchodných divízií, vrátane manažmentu, do práce, prípadne budú musieť byť v pohotovosti na telefóne po tom, ako sa o 23. SELČ zatvoria volebné miestnosti v Británii.

Hlasovanie za odchod môže totiž rozpútať otrasy a vyvolať zmätok na devízových, dlhopisových aj akciových trhoch. A má tiež potenciál "otestovať" fungovanie počítačových systémov a búrz.

Prudké oslabenie libry

Guvernér britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Mark Carney upozornil, že ak si voliči vyberú brexit, kurz libry zamieri nadol, "pravdepodobne prudko". Aj BoE bude mať v noci z 23. na 24. júna pohotovosť. Dôsledky brexitu však nepocíti len libra, nákaza sa rozšíri na všetky trhy od devízových cez akciové po komoditné.

Podľa stúpencov brexitu nie sú žiadne dôkazy o tom, že odchod z EÚ oslabí libru na dlhší čas. Nigel Farage, líder britskej Nezávislej strany, dokonca vyhlasuje, že oslabenie libry aspoň pomôže britským exportérom. Libra je štvrtou najobchodovanejšou menou sveta a jej kurz sa v uplynulých týždňoch výrazne menil v závislosti od prieskumov.

Noc z 23. na 24. júna sa tak môže stať najrušnejšou nocou na londýnskom trhu - podľa toho, ako dopadne referendum. Londýnske finančné centrum City sa podieľa 41 percentami na obrate globálneho devízového trhu, to je viac ako dvojnásobok podielu USA a oveľa viac ako 3-percentný podiel jeho najväčších európskych konkurentov - Francúzska a Švajčiarska.

01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-10 12:22:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať 03 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 05 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:30