Nigel Farage. Snímka: Reuters
StoryEditor

Litovský multimilionár vyzval Faragea na stávku. O milión eur

20.06.2016, 11:58
Autor:
TASRTASR
Bohatý europoslanec z Litvy vyzval Nigela Faragea na stávku. Ak bude brexit úspešný, zaplatí charite milión eur. Ak nie, Farage urobí to isté.

Litovský liberálny europoslanec a multimilionár Antanas Guoga vyzval dnes britského poslanca Európskeho parlamentu a šéfa Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea na netradičné gesto. V hre je milión eur, charita a brexit, píšu európske noviny Politico.

Farage, ktorý svoju politickú kariéru postavil na odchode Británie z EÚ, navštívil začiatkom júna stávkovú kanceláriu a za veľkej pozornosti britských médií stavil 1000 libier (okolo 1270 eur) na výsledok referenda z 23. júna v prospech brexitu, čiže odchodu jeho krajiny z EÚ.

Navýšenie stávky

Keby referendum dopadlo podľa jeho predstáv, tak podľa stávkových kurzov platných v deň podania stávky by Farage vyhral 3500 libier (4443 eur).  V reakcii na Farageovu stávku, v ktorej ide aj o osud EÚ ako takej, nielen Británie, litovský europoslanec Antanas Guoga ponúkol lídrovi UKIP stisícnásobenie jeho stávky v eurách - na sumu milión eur.

Túto sumu je ochotný dať na charitu v prípade, že sa Farageove očakávania nenaplnia; a naopak, rovnakú sumu by mal ponúknuť Farage, ak brexit v referende neprejde. Guoga je litovský multimilionár. Politico pripomenul, že svojho času bol úspešný šampión v pokri, známy pod prezývkou "Tony G". Sám poslanec Farageovi pripomenul, že polovicu svojho života strávil podnikaním v Austrálii, avšak začínal podnikať v Londýne "od nuly", pouličným predajom kožených kabátov.

Rusko víťazom

Dodal, že má rád Britov a Britániu, a aj preto chce, aby táto krajina zostala v EÚ a aby ruský prezident Vladimir Putin nedostal šancu na prípitok, lebo najistejším víťazom  brexitu by bolo práve Rusko.  "Som si natoľko istý, že Briti urobia správnu vec a zahlasujú za zotrvanie v EÚ, že ponúkam milión eur v podobe charitatívnej stávky," napísal Guoga lídrovi UKIP v liste, ktorý má Politico k dispozícii.

Litovský poslanec upozornil, že Faragea na pôde Európskeho parlamentu nevída často, a keď je prítomný, tak "sa obracia chrbtom ku každému".  Guoga v liste spresnil, že ak Farage stávku prijme a v referende vyhrá ním podporovaný tábor Leave EU (Odchod z EÚ) daruje milión eur na charitu, pričom Farage môže určiť, kam táto suma pôjde. Platilo by to aj naopak - ak k brexitu nedôjde, potom by Guoga určil, kam pôjdu peniaze na charitu.

01 - Modified: 2022-05-11 09:52:31 - Feat.: - Title: Británia je nespokojná so severoírskym protokolom. Trussová sa stretne so Ševčovičom 02 - Modified: 2022-02-09 09:32:01 - Feat.: - Title: Brexit zdražil obchod a zvýšil náklady firiem. A môže to byť horšie 03 - Modified: 2021-11-27 08:45:07 - Feat.: - Title: Británii stále chýbajú vodiči nákladných áut, počas Vianoc im preto môže chýbať šampanské 04 - Modified: 2021-11-09 14:46:58 - Feat.: - Title: Buď kúrenie alebo jedlo. Milióny Britov padli do chudoby, zvyšujú nápor na potravinové banky 05 - Modified: 2021-11-05 15:25:32 - Feat.: - Title: Británia minula za hranice po Brexite cez miliardu libier. Nepomáha to, obchod klesá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:02