Obchodovanie na Wall StreetReuters
StoryEditor

Rýchlych "démonov" z Wall Street chce zdolať tajomná firma. Atómovými hodinami

10.07.2016, 00:10
Autor:
fihfih
Vysokorýchlostným obchodníkom rastie prirodzený nepriateľ. Jeden z hedgeových fondov si chce patentovať superpočítač s atómovými hodinami.

Tajomstvo najrýchlejšieho obchodovania sa ticho skrýva na americkom patentovom úrade. Tam od februára leží 16-stranový dokument s označením 14/451,356.

Materiál obsahujúci množstvo nákresov má do obchodovania na burzách vniesť dosiaľ nevídané možnosti. Vďaka sofistikovaným algoritmom, ale aj použitiu atómových hodín. Oveľa rýchlejších a tiež presne kalibrovaných a odolných proti rôznym vibráciám. Hodiny by mali umožniť synchronizáciu príkazov s presnosťou na niekoľko nanosekúnd (miliardtina sekundy).

Patent z tajomnej firmy

Ak bude všetko fungovať podľa plánu, mohol by podľa portálu Bloomberg jeden z najslávnejších finančníkov z oblasti hedgeových fondov získať v USA exkluzívne práva na použitie tejto zbrane, ktorá zašliape do zeme démonov rýchleho obchodovania z Wall Street.

Nápad patrí spoločnosti Renaissance Technologies, tajomnej a veľmi ziskovej firme, ktorú založil matematik a špecialista na šifrovanie Jim Simons. Podobne ako v rýchlostnom obchodovaní sa príkaz z centrálneho servera rozdeľuje do mnohých menších operácií, ale ešte pred uzatvorením obchodov by príkazy mali synchronizovať atómové alebo GPS hodiny.

Do architektúry a patentu počítačovej technológie venuje firma obrovské úsilie aj finančné prostriedky rádovo v desiatkách miliónov dolárov. Ukazuje to, ako vážnym súperom a hrozbou je toto dielo pre súčasných vysokorýchlostných obchodníkov.

Na Wall Street vládnu stroje

Americké burzy v posledných rokoch ovládli obchodníci, ktorí uskutočňujú vysokorýchlostné obchodovania pomocou superpočítačov a ich algoritmov. Tie rozhodujú oveľa rýchlejšie ako ľudský mozog a môžu výhodnejšie nakúpiť alebo predať napríklad akcie v určitej pozícii. Títo obchodníci sú konzervatívnou časťou trhu vnímaní negatívne. Čelia kritike, že si uzurpovali trh a s ním aj tučné zisky.

Vysokofrekvenčné obchodovanie na burzách, ktoré podľa niektorých názorov rozdelilo trh, sa aj stalo politickou témou. Hillary Clintonová navrhla zdanenie jednej z kontroverzných stratégií týchto obchodov a v týchto úvahách pokračovali aj ďalší kandidáti na prezidenta.

"Najmä väčšie hedgeové fondy začali čoraz viac využívať technológie vysokofrekvenčného obchodovania," opísal Larry Tabb, zakladateľ firmy Tabb Group, ktorá sa špecializuje na výskum kapitálových trhov. Podľa tejto spoločnosti vysokofrekvenčné obchodovanie vlani tvorilo už polovicu objemu na amerických burzách.

01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 03 - Modified: 2024-04-13 11:06:21 - Feat.: - Title: Wall Street sa v piatok výrazne oslabila, index S&P 500 zaznamenal najhorší deň od januára 04 - Modified: 2024-04-08 12:29:46 - Feat.: - Title: Čo je dobré, zlé a čo škaredé na Wall Street 05 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:25