Minister financií Peter KažimírTASR
StoryEditor

Kažimír pripravil veľké zmeny v daniach. Pozrite si novinky

12.07.2016, 13:58
Autor:
TASRTASR
Rezort financií prichystal úpravy v zdaňovaní tabakových výrobkov alebo aj pokles sadzby dane z príjmov právnických osôb.

Zmeny prinesú novely zákonov, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR. Väčšina z pripravovaných zmien pritom podľa rezortu financií vychádza zo záväzkov, ktoré si stanovila vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Okrem zníženia sadzby dane pre právnické osoby na 21 percent má byť upravené aj zdanenie dividend, pričom platenie zdravotných odvodov z nich bude zrušené. MF SR navrhuje, aby dividendy plynúce fyzickým osobám bez ohľadu na to, z akého zdroja sú, podliehali dani vo výške 15 percent.

Podiely na zisku vyplatené právnickej osobe z nezmluvného štátu alebo daňovníkovi - tuzemskej právnickej osobe z nezmluvných štátov sa zdaní daňou vo výške 35 percent. "Ide o opatrenie zamerané na boj proti daňovým únikom a schránkovým spoločnostiam. Medzi nezmluvné štáty patria krajiny, s ktorými Slovenská republika nemá uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia alebo tieto krajiny nie sú signatármi multilaterálnej dohody upravujúcej medzinárodnú výmenu informácií na daňové účely," ozrejmilo MF SR.

Súčasťou pokračovania akčného plánu boja proti daňovým únikom sú aj opatrenia obsiahnuté v novele daňového poriadku. Dochádza k úprave inštitútu predbežného opatrenia, vytýkacieho konania, dochádza aj k zmene ustanovenia o námietke zaujatosti a zjednodušujú sa podmienky na povolenie odkladu a splátok. Zavádza sa inštitút skráteného vyrubovacieho konania, ako nový pružnejší spôsob vyrubenia dane.

Cieľom návrhu zákona o správnych poplatkoch je zase úprava systému sadzieb poplatkov pri evidencii vozidiel v SR zavedením spravodlivejších kritérií pre výpočet poplatku. V súčasnosti sa sadzba poplatku pri evidencii vozidla odvíja iba od výkonu motora v kW, čo je podľa ministerstva nedostatočný ukazovateľ pre posúdenie predmetu poplatku, teda hodnoty vozidla v čase jeho evidencie. "Práve preto je zámerom zaviesť objektívnejšie kritériá na posúdenie hodnoty vozidla, a to nielen v závislosti od jeho výkonu, ale aj od jeho veku. Sadzby sú z hľadiska príjmov do rozpočtu nastavené v porovnaní so súčasným stavom neutrálne," priblížil rezort financií.

Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala ku konsolidácii verejných financií a posilnení aktívnej úlohy štátu v rozvoji hospodárstva. V zákone o osobitnom odvode v regulovanej oblasti preto ministerstvo navrhuje úpravu sadzby odvodu a pokračovanie v uplatňovaní zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.

K zmenám dôjde od budúceho roka aj v zdaňovaní tabakových výrobkov. MF SR pripravilo návrh na zvýšenie spotrebnej dane z týchto výrobkov a plán na ďalšie roky so zámerom stabilizovať daňové príjmy a s dôrazom na ochranu zdravia obyvateľov.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:54