33 Central33central.com
StoryEditor

Slovenskí developeri predali prvý londýnsky projekt. Za 300 miliónov libier

18.07.2016, 15:00
Autor:
fnkfnk
HB Reavis predala projekt 33 Central spoločnosti Wells Fargo. Je to jeden z troch projektov developerov vo Veľkej Británii.

Brexit. Výraz, ktorý – okrem iného – vniesol neistotu aj na trh s nehnuteľnosťami v Londýne. Developerský gigant so slovenskými koreňmi, spoločnosť HB Reavis, však dokázala len pár dní po „odklepnutom“ odchode Británie z únie urobiť svoj historický obchod práve na ostrovoch. V Londýne predala vlastný kancelársky megaprojekt 33 Central. HN to potvrdilo vedenie firmy.

Kupcom je americká banka Wells Fargo – tretí najväčší finančný dom v USA. „V súčasnosti ide o jeden z najvyšších predajov medzi vlastníkom a nájomníkom uzatvorených v Londýne,“ hovorí PR manažérka HB Reavisu Martina Jamrichová.

Podmienky predaja ostávajú nateraz utajené, no agentúra Reuters sa hovorí o približne 300 miliónoch libier (približne 360 miliónov eur). Odvoláva sa pri tom na zdroj blízky samotnej dohode. 

Šéf HB Reavisu Pavel Trenka tvrdí, že práve Brexit považujú za príležitosť na rozvoj biznisu. „Vnímame ho ako šancu, ako možnosť využiť cenové korekcie na trhu,“ povedal v exkluzívnom rozhovore pre HN.

Trenka si tiež myslí, že masový odlev firiem z londýnskeho finančného centra nenastane. „Kancelárie sa dnes v Londýne nestavajú, sme jedna z mála spoločností, ktorá ich stavia. Navyše, keď sa aj firmy rozhodnú odísť, neurobia tak hneď. Potrvá to niekoľko rokov,“ hovorí.

HB Reavis stojí na Slovensku napríklad za kontroverzným bratislavským projektom Apollo I. Bizniscentrum museli kvôli narušenej statike kompletne uzavrieť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:15