Hershey´sReuters
StoryEditor

Dvakrát skrachoval, no nevzdal sa. Zariskoval a stal sa z neho čokoládový kráľ

07.08.2016, 00:00
Po prvotných neúspechoch využil Milton Hershey vlastný recept na spracovanie mlieka a zožal úspech.

Keď sa v roku 1873 Milton Hershey vyučil za cukrára, otvoril si cukráreň vo Philadelphii. Skrachoval po šiestich rokoch. Neúspech ho neodradil. Doplnil si vzdelanie u ďalšieho cukrára v Denvere, kde sa naučil, ako pripravovať karamel. Otvoril si ďalšiu cukráreň v New Yorku, ktorá po čase tiež skrachovala. Neúnavný cukrár sa presťahoval späť do rodnej Pensylvánie a v meste Lancaster založil novú firmu Lancaster Caramel Company. Na začiatku sa mu ani s touto firmou nedarilo. Zistil však, že karamel sa lepšie predáva vo väčších množstvách a skúsil ho ponúkať takto. Po niekoľkých mesiacoch dostal veľkú objednávku od britskej firmy. Aby ju mohol dodať, požičal si v banke na nákup surovín. Riskovať sa mu vyplatilo. Firme sa začalo dariť a zvýšila výrobu.

Inovatívna chuť
K úspechu u zákazníkov pomohol aj nápad, ako efektívne spracovať čerstvé mlieko pri výrobe karamelu. Jeho recept firma dodnes tají. Hershey však používal čerstvé mlieko z lokálnych fariem, ktoré vedel chemicky upravovať tak, aby jeho výrobky boli menej náchylné na kvalitu mlieka. Dodnes majú jeho čokolády špecifickú chuť, ktorá sa odlišuje od známych európskych značiek. V USA dokonca značka Hershey zľudovela. „Nenapodobňoval som politiku tých, ktorí už boli v biznise. Ak by som to robil, nebol by som úspešný. Začal som s presvedčením, že chcem vytvoriť lepšiu čokoládu než všetci moji konkurenti, a to sa mi podarilo,“ povedal neskôr o svojom úspechu biznismen.

Podnikateľ však nezostal pri výrobe karamelu. Svoju karamelovú firmu na prahu 20. storočia predal za milión dolárov a rozhodol sa zamerať na výrobu čokolády. Urobil tak aj preto, lebo na svetovej výstave v Chicagu v roku 1893 videl špeciálne stroje na čokoládu. Zacítil v nej obchodný potenciál. „Karamel je len prechodná módna záležitosť, čokoláda je dlhodobá vec,“ tvrdil.

Tabuľky a kužele
Už o tri roky neskôr vybudoval továreň na spracovanie mlieka, z ktorého začal vyrábať mliečne sladkosti. Čokoládu začal produkovať v tabuľkovej forme, ktorá je známa dodnes. Okrem tohto tvaru experimentoval aj s inými formami čokolády, čo sa mu vyplatilo. Jeho malé kužeľovité čokoládky s názvom Hersheyho pusinky mali na trhu obrovský úspech. „Dajte ľuďom kvalitu. To je najlepší marketing na svete,“ povedal podnikateľ. Hershey masovou výrobou čokoládu sprístupnil bežným konzumentom, pretože predtým to bola pochutina pre bohatších ľudí.

Čokoládové mesto
V roku 1903 Hershey začal stavať novú továreň na čokoládu v svojom rodnom meste Derry Church v Pensylvánii. To sa neskôr premenovalo po podnikateľovi. Tam sa začala prejavovať „baťovská“ nátura Američana. V meste okolo čokoládovne vybudoval lacné nájomné domy pre svojich robotníkov. Pomohol v meste vybudovať aj školy, bazény a dokonca aj zoo. Dnes je v tomto meste aj známe návštevnícke centrum Hershey Chocolate World, ktoré ročne priláka milióny turistov. Keďže podnikateľ nemal vlastné deti, zriadil aj školu pre siroty a dlhodobo ju sponzoroval. „Nemám žiadnych dedičov, takže som sa rozhodol urobiť dedičmi americké siroty,“ priznal neskôr.

Kupovanie konkurencie
Podnikateľ nebol iba štedrý donor a filantrop, ale aj tvrdý biznismen. Počas hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia ostro bojoval proti odborom a štrajkom. Počas druhej svetovej vojny zásoboval čokoládou americkú armádu, ktorej dodal okolo troch miliárd čokoládových tyčiniek. Tie mali vojaci ako prídel a neboli veľmi chutné ani sladké. Napriek tomu na nich Hershey zarobil milióny dolárov. Po vojne firma expanduje s výrobou do susednej Kanady. V 60. rokoch kúpil konkurenčnú firmu Reese za 23,3 milióna dolárov. Na konci 70. rokov získala firmu Y&S Candies, ktorá vyrábala pelendrekové cukrovinky.

Pri nakupovaní však firma nemala vždy šťastnú ruku. Napríklad v roku 1986 kúpila značku pastiliek na kašeľ Luden. O 15 rokov neskôr ju predala farmaceutickému gigantu Pfizer. Spoločnosť v roku 2002 odolala aj pokusu o svoj predaj konkurenčnej firme Wrigley. Pod tlakom verejnej mienky správcovia firmy predaj jej majority za 12,5 miliardy dolárov stopli. Okrem toho firma bojovala aj na súdoch proti importérom britskej značky čokolády Cadbury na americký trh, kde mala Hershey dominanciu.

Hersheyho cesta k úspechu


1873
Milton Hershey otvára svoju prvú cukráreň vo Philadelphii, po šiestich rokoch skrachovala


1883 otvára druhú cukráreň v New Yorku. Vydržala tri roky.


1886 zakladá Lancaster Caramel Company


1894 vznikla Hershey Chocolate Company


1899 vznik receptu na výrobu čokolády


1900 predaj karamelovej firmy za milión dolárov a začiatok výroby tabuľkovej čokolády


1907 začínajú sa vyrábať Hersheyho pusinky


1928 firma predáva čokoládový sirup na výrobu domácej čokolády


1945 zomrel Milton Hershey a pred smrťou venoval svoj majetok charite, ktorá pomáha so vzdelávaním detí


1963 Hershey stavia prvú továreň v zahraničí v Smiths Falls v Kanade


1969 kupuje licenciu na výrobu čokoládových tyčiniek Kit Kat a Rolo


1973 otvorenie Hershey Chocolate World


1977 Hershey kupuje Y&S Candies, ktorá vyrába pelendrekové sladkosti


1988 firma získava právo vyrábať čokolády pod značkou Cadbury


1996 kupuje Leaf Candy Company


2002 nevydarený pokus predať majoritu v Hershey Foods Corporation konkurenčnej firme Wrigley za 12,5 miliardy dolárov


2015 kupuje konkurenčnú firmu Krave Jerky a žaluje britské firmy za dovoz čokolád do USA

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:48