Na vyťaženej trati z Prahy do Košíc od septembra zrazia ceny medzinárodných cestovných lístkov o štvrtinu.Flickr/ Paul Smith
StoryEditor

Cenová vojna v Česku. Vlaky na Slovensko výrazne zlacnejú

16.08.2016, 14:31
Autor:
(js)(js)
České dráhy vyostria bitku troch dopravcov o zákazníkov na trase medzi Českom a Slovenskom.

Na vyťaženej trati z Prahy do Košíc od septembra zrazia ceny medzinárodných cestovných lístkov o štvrtinu, píše portál iDnes.cz.

České dráhy predstavili nový cenník svojich "včasných cestovných lístkov" pre cesty na Slovensko. Podľa neho sa na september chystá zlacnenie asi o štvrtinu. Cesta z Ostravy alebo z Olomouca do Žiliny tak bude stáť od 138 českých korún (asi 5 eur), jednosmerný cestovný lístok z Prahy do Popradu bude stáť 276 korún. 

Firma neuviedla, či bude akcia trvať aj v ďalších mesiacoch, alebo či pôjde len o dočasné krátkodobé zlacnenie.

„Slovensko je dnes pre Čechov najvýznamnejšia zahraničná turistická destinácia, preto sme sa rozhodli v spolupráci so slovenským národným dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko podporiť aj poprázdninový cestovný ruch,“ vysvetľuje dôvody posezónnej akcie Michal Štěpán, člen predstavenstva Českých dráh zodpovedný za osobnú dopravu.

Zvýhodnená ponuka platí na všetky vlaky ČD a ZSSK, v prípade pendolina sa platí ešte poplatok za miestenku. Lístky sú v predaji až do jedného dňa pred odchodom alebo do vypredania príslušného počtu miest vo vlaku.

Na trase medzi Českom a Slovenskom tak dopravcovia prakticky zrovnali ceny. Lístok z Prahy do Popradu vyjde v najlacnejšej triede RegioJetu okolo 280 korún a v prípade Leo Express 279 korún. Nástup konkurencie ceny výrazne znížil, predtým sa jazdilo bežne za dvojnásobné ceny. Ľudia na tejto trase platia za najazdený kilometer výrazne menej než pri iných vnútroštátnych i medzinárodných spojeniach.

Zlacnenie sa však netýka spojenia do Bratislavy, kde zostáva cena najmenej na 414 českých korunách, aj keď je vzdialenosť z Bratislavy o tretinu kratšia ako do Popradu.

České dráhy zlacnili súčasne aj ďalšie lístky do okolitých krajín. Po novom začali ponúkať napríklad lístky do Bruselu s cenou za 524 korún za jednu cestu, cestujúcich pritom čaká aj cesta po najrýchlejšej nemeckej trati.

Včasné lístky ale majú svoje obmedzenia. Podobne ako pri lacných letenkách je ich cena najvýhodnejšia pri nákupe s veľkým predstihom, a to podľa cieľovej destinácie 60 až 90 dní pred odchodom. Lístky sú viazané na konkrétny cezhraničný spoj medzi Českom a susednou krajinou a nie je možné ich vrátiť ani vymeniť.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:04