Reuters
StoryEditor

Bodka za kauzou emisného škandálu? Vokswagen za dohodu môže zaplatiť rekordnú pokutu

16.08.2016, 15:21
Autor:
ČTKČTK

Predstavitelia amerického ministerstva spravodlivosti a spoločnosti Volkswagen začali s uzatváraním trestného konania proti automobilke pre emisný škandál. Informáciu priniesla agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje. Urovnanie medzi koncernom a americkou vládou by malo znamenať bodku za americkou časťou aféry, ktorá vypukla takmer pred rokom. Ministerstvo spravodlivosti sa k veci odmietlo vyjadriť.

Agentúra Reuters už v minulosti napísala, že by rozhovory medzi Volkswagenom a ministerstvom spravodlivosti mohli viesť k dohode, v ktorej by automobilka priznala vinu za manipuláciu s emisiami, podvolila sa nezávislému dohľadu a zaplatila doteraz neurčenú pokutu. Denník The Wall Street Journal (WSJ) v utorok uviedol, že by takáto pokuta mohla prekročiť 1,2 miliardy dolárov (viac ako miliardu eur).

Podľa zdrojov tohto denníka činitelia ministerstva spravodlivosti v emisnom škandále objavili dôkaz trestnej činnosti. S konkrétnym obvinením ale úrad neprišiel. Podľa niektorých zdrojov je pritom nejasné, či vyšetrovatelia plánujú obviniť konkrétnych zamestnancov Volkswagenu, z ktorých mnoho pracuje v Nemecku. Námestníčka amerického prokurátora Sally Yatesová v júni povedala, že trestné konanie sa týka mnohých jednotlivcov.

Americkí vyšetrovatelia v minulosti obvinili iné automobilky zo zatajovania informácií a z podvodov s využitím elektronických prostriedkov, napríklad internetu, pripomenul WSJ.

Volkswagen už v júni pristúpil na to, že za urovnanie vládnych a spotrebiteľských žalôb v USA súvisiacich s emisným škandálom zaplatí ďalších až 15,3 miliardy dolárov (takmer 14 miliárd eur). Rozhodnutie ešte musí potvrdiť súd, jeho výrok sa očakáva v októbri.

Škandál najväčšej európskej automobilky vypukol vlani v septembri, keď americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Koncern potom priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených takmer 570 000 vozidiel.

Po celom svete sa emisný škandál Volkswagenu týka približne 11 miliónov naftových áut, vrátane asi 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto. V Európe aféra zahŕňa okolo 8,5 milióna naftových áut.

Prípadná pokuta pre Volkswagen na urovnanie trestného konania v USA by mohla byť najvyšším takým finančným postihom, ktorý tu bol kedy výrobcom áut uložený, píše Reuters. Doterajší rekord v tomto smere drží japonská Toyota, ktorá v roku 2014 súhlasila, že zaplatí 1,2 miliardy dolárov, aby ukončila vyšetrovanie týkajúce sa postupu pri riešení sťažností zákazníkov na bezpečnostné problémy jej vozidiel.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:48