StoryEditor

Milionár Krúpa si našiel nový cieľ. Problémovú banku

25.08.2016, 00:00
Slovenský finančník zo skupiny Arca Capital útočí na americký konglomerát. Dôvodom je krach českej Agrobanky Praha.

Milionárovi Pavlovi Krúpovi, majiteľovi investičnej skupiny Arca Capital, sa nepáči krach českej Agrobanky Praha spred 20 rokov a ani rozpredaj jej toxických aktív do rúk jednej z najväčších firiem sveta. V roku 1996 totiž Agrobanka Praha ako piaty najväčší finančný ústav v Česku spadla do nútenej správy centrálnej banky. O dva roky nato sa po vstupe strategického partnera, amerického gigantu General Electric, Agrobanka rozdelila na dve časti. Tú životaschopnú vtedy ovládol zaoceánsky koncern za pol miliardy českých korún. Vo zvyšku mali ostať iba bezcenné aktíva a riziková časť bankovej bilancie. „Arca Capital sa bude pýtať na okolnosti nútenej správy a priebeh likvidácie spoločnosti Agrobanka a rozporovať možné protiprávne kroky, ktoré boli v tejto súvislosti vykonané,“ hovorí pre HN mediálna zástupkyňa skupiny Arca Barbora Hanáková. Práve rozkrojenie Agrobanky v roku 1998 rozbehlo nekonečné kolotoče súdnych sporov. Tie však časom utíchli.

Rozbieha sa nové kolo sporov
Arca tvrdí, že poškodení akcionári bankového domu mali takto prísť o desiatky miliónov eur. Tie chce preto československá finančná skupina získať späť, keďže je jedným z akcionárov dávno skrachovanej banky. „Ďalším postupom bude smerovanie žaloby voči spoločnosti Agrobanka a jej orgánom, voči spoločnosti Moneta Money Bank a voči koncernu General Electric, na základe ktorej budeme žiadať, aby bol spätne vymožený majetek spoločnosti Agrobanka – teda zdravá časť podniku, ktorá bola predaná spoločnosti GE,“ spresňuje Hanáková. Najsmelšie odhady hovoria o škode vo výške takmer 150 miliónov eur.

GE Money Bank v máji tohto roka zmenila názov na Moneta Money Bank a zároveň vstúpila na pražskú akciovú burzu. Kauzu Agrobanky považuje za uzavretú. „Agrobanka vstúpila do záverečnej fázy likvidácie, ktorú podporuje valná väčšina jej akcionárov, keď dokončenie likvidácie a výplatu likvidačného zostatku schválilo valné zhromaždenie Agrobanky viac než 96 percentnou väčšinou,“ uvádza hovorkyňa Moneta Money Bank Milada Veselá s tým, že voči spoločnosti neboli vznesené žiadne nároky.

Finančník Krúpa však už rozposlal listy guvernérovi Českej národnej banky, predstavenstvu a likvidátorovi Agrobanky - spoločnosti Value Added z Prahy. Arca v nich spochybňuje dohody o vyrovnaní uzatvorené medzi akcionármi skrachovanej Agrobanky a GE Money Bank.

Na peniaze nedosiahli všetci
V rámci nich totiž banka vyplatila podielnikom sumu približne 21 miliónov eur výmenou za ukončenie súdnych sporov. Ponúkaná suma predstavovala približne 15 percent z vtedajšej nominálnej hodnoty jednej akcie Agrobanky. Z vyplateného balíka získali okolo 1,9 milióna eur firmy blízke českému biznismenovi Pavlovi Tykačovi. Jeho spoločnosť Motoinvest stála na čele Agrobanky, keď v roku 1996 spadla do nútenej správy pre obavy z ohrozenia vkladov klientov a pre hroziaci kolaps banky. Arca tvrdí, že peniaze získali iba niektorí akcionári, ostatní o finančnom odškodnení nemali vedieť. Opačný názor však zastáva likvidátor Agrobanky Petr Čermák zo spoločnosti Value Added. „Dohody o vyrovnaní s jednotlivými akcionármi Agrobanky Praha v likvidácii uzatvárala spoločnosť GE Money Bank a túto dohodu mali možnosť uzavrieť všetci akcionári Agrobanky Praha v likvidácii,“ tvrdí Čermák. Česká národná banka sa však podnetom od Arca Capital zaoberá. „ČNB v rámci výkonu bankového dohľadu monitoruje priebeh likvidácie bánk a sleduje zákonnosť postupov likvidátorov. ČNB sa k spomínanému podnetu stavia ako ku každému inému, čiže ho preverí,“ potvrdzuje Denisa Všetíčková z odboru komunikácie centrálnej banky.

Súd čaká i na centrálnu banku
Arca pritom nie je jediná, ktorá hrozí žalobami. Spor s ČNB sa chystá obnoviť Spolok menšinových akcionárov Agrobanky. Spolok v žalobe napáda a spochybňuje úradný postup ČNB voči Agrobanke. I v tomto prípade pôjde o desiatky miliónov eur. „ČNB súdne spory nekomentuje,“ konštatuje Všetíčková. Na akcionárov skrachovanej Agrobanky ešte čaká nerozdelených takmer 6,6 milióna eur pochádzajúcich z likvidačného zostatku. Vyplatenie schválilo valné zhromaždenie pred dvomi rokmi. Hlasovanie však napadol jeden z akcionárov banky – spoločnosť 3 V. No súd túto žalobu pred dvomi mesiacmi definitívne zamietol. Likvidátor banky, spoločnosť Value Added, teda môže financie rozdeliť. „Likvidačný zostatok bude rozdelený medzi akcionárov spoločnosti s výnimkou spoločnosti GE Money Czech Holding Company. Tento akcionár sa vzdal práva na podiel zo zostatku,“ uzatvára Čermák.

Chronológia kauzy Agrobanka
1990
– Agrobanka vzniká necelý rok po nežnej revolúcii a stáva sa prvou neštátnou bankou v Československu.


1996 – Banka má pod vedením Tykačovej spoločnosti Motoinvest problémy a centrálna banka na ňu uvalí nútenú správu. Tesne pred tým Agrobanka ohlasuje expanziu na Slovensko. K tej však už nedošlo.


1998 – Agrobanka sa rozdeľuje. Fungujúcu časť kupuje americký gigant General Electric. Zároveň sa roztáča kolotoč viacerých súdnych sporov.


2011 – GE Money Bank vyzýva akcionárov Agrobanky, že im vyplatí 15 percent z nominálnej hodnoty akcie skrachovanej banky. Má na to pripravený balík v hodnote necelých 30 miliónov eur.


2016 – Arca Capital znova otvára okolnosti krachu a predaja aktív Agrobanky. Žiada náhradu škody pre poškodených akcionárov. V hre sú desiatky miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Muž žaluje ženy o takmer 2,5 milióna eur. Vraj ho ohovárali na internete, ony však len zdieľali skúsenosti zo stretnutia s ním 04 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska 05 - Modified: 2024-02-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Na Nivách vyrastá nenápadný projekt. Ceny sa šplhajú na úrovne známych vežiakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:22