burza akcieReuters
StoryEditor

Waddell & Reed (komentár)

28.08.2016, 00:00
Jedným zo základných pravidiel nakupovania je nájsť čo najlepší pomer ceny a kvality. Medzi obchodovanými akciami väčšinou cena zodpovedá kvalite takže cieľom nakupujúceho je nájsť momenty, kedy tomu tak nie je.

Ak je našim cieľom prekonať výkonnosť indexu, je logické nakupovať, keď je cena nižšia ako hodnota, ktorú dostaneme. Ideálnym príkladom je finančná spoločnosť Waddel & Reed poskytujúca správu majetku klientov. Napriek súčasným problémom nestratila kvalitu, ktorá ale nie je premietnutá do ceny.

Ako prvé je potrebné zbaviť sa slona v miestnosti. Áno, Waddell & Reeds stráca klientov. Len za posledný polrok spoločnosť stratila 17.9 miliárd (17%) spravovaných aktív. Príčinu takého masívneho odlivu môžeme hľadať v zlých výsledkoch spravovaných fondov, ale tiež v presune k pasívne spravovaným fondom.

Najviac odchádzajúcich aktív predstavuje skupina získaná cudzími poradcami, no spoločnosť je však schopná udržať zákazníkov získaných pomocou vlastných zdrojov. Ukazuje to schopnosť spoločnosti budovať vzťah so zákazníkmi. Tiež je jasné, že broker zarábajúci na poplatkoch presvedčí klienta na zmenu fondu, čoho dôsledkom je masívna strata aktív získaných prostredníctvom cudzích poradcov.

Z toho vyplýva, že po zlepšení výsledkov spoločnosti pribudnú aktíva z cudzích zdrojov, pričom tie vlastné ostanú. Teraz k tej spomínanej kvalite. Spoločnosť si aj počas krízových rokov 2007 a 2008 zachovala ziskovosť. Návratnosť vlastného kapitálu zvyčajne predstavuje 30% a niekedy 40%.

Mohlo by sa teda zdať, že súčasných 20% je žalostne málo. Pri porovnaní s konkurenciu zistíme opak. Väčšina finančných spoločností dosahuje maximálnu návratnosť vlastného kapitálu 20% a málo z nich dokázalo byť ziskovými aj počas krízy. Kríza tiež ukázala silnú základňu klientov. Spravované aktíva rástli napriek tomu, že celý finančný svet bol na kolenách.

Opäť sa dostávame k záveru, že spoločnosť si aj napriek exodu spravovaných aktív dokáže udržať dostatočnú základňu a s ňou dostatočný zisk. Spoločnosť rozbehla takzvaný Projekt E aby situáciu zlepšila. Zahŕňa znižovanie nákladov a rozšírenie ponuky spoločnosti. V druhom kvartáli fiškálneho roka spoločnosť ukončila znižovanie nákladov. Cieľom bolo znížiť náklady o 40 miliónov dolárov.

Výsledky by sa mali dostaviť už v najbližších kvartáloch. Jednou z vecí, na ktorú sa na internete sťažovali aj zamestnanci spoločnosti, bol zlý prístup k IT riešeniam. V rámci Projektu E však spoločnosť rieši aj tento problém a snaží sa zlepšiť skúsenosť zákazníkov. Ďalším bodom, kde sa spoločnosť zlepšuje, je rozširovanie ponuky fondov.

Pri meniacich sa makroekonomických podmienkach je vždy výnosnejšia iná stratégia. Ak teda Waddel & Reed chcú ostať pre klientov príťažliví, v každej situácie je to rozumné rozhodnutie. Dôvera v budúcu ziskovosť je založená aj na výsledkoch za posledných 10 rokov. Ako už bolo spomenuté, návratnosť na kapitál zvyčajne dosahuje 30%, a to dokonca bez vysokého zadlženia.

To znamená, že aj návratnosť na aktíva je vysoká - približne 15%. Takto vysoká návratnosť pramení zo schopnosti premeniť príjem na výnos. Ziskové rozpätie je za posledných 10 rokov priemerne 14% a je konštantné . Dôležité je tiež konštantné priemerné rozpätie voľného cash flow 15%. Znamená to, že 15 centov z každého zarobeného doláru môže spoločnosť minúť, ako uzná za vhodné.

Spoločnosť nebola ani raz stratová a a ani raz nemala záporný voľný cash flow. Neexistuje veľa spoločností, ktoré by sa mohli pochváliť takýmito výsledkami. Dlh v pomere k vlastnému kapitálu je na najnižšej úrovni za posledných 10 rokov a to len 23%. Ak by to nestačilo ako dôkaz, že spoločnosť neskrachuje, dôkladnejší pohľad na súvahu je ďalší silný argument.

Obežné aktíva (najlikvidnejšia časť firmy) dokážu takmer dvakrát zaplatiť všetky pasíva. Spoločnosť by musela stratiť všetky spravované aktíva, aby sa dostala do konkurzu. Kritické pre investora je aj správanie manažmentu. Ak je manažment zlý, celá firma je pravdepodobne nasmerovaná zlým smerom. Online vyjadrenia zamestnancov sú zmiešané, ale väčšia časť je spokojná a vyjadrila dôveru.

Nespokojnosť často prichádzala s vecami ako znižovanie nákladov, či príliš vysoké požiadavky na zamestnancov. O tom, že znižovanie nákladov je správne rozhodnutie, netreba rozmýšľať, a že práca v odvetví je často náročná, je známe. Nie sú to teda extrémne dôvody na obavy.

Pri telefonickom rozhovore s analytikmi bol manažment úprimný a predostrel problémy spoločnosti. Ponúkol taktiež riešenia, ktoré sa už udiali alebo sa budú diať. V kombinácii s platom založeným z menšej časti stáleho príjmu a väčšej založenej na bonusoch by sa mohlo zdať, že manažment je zameraný na záujmy akcionárov.

Ako časť výplaty tiež dostávajú akcie spoločnosti, takže ich záujem by naozaj mal byť zladený s majiteľmi. Je teda nepochopiteľné, prečo spoločnosť vlastní privátne lietadlo a prečo manažmentu platí členstvo v country klube. Pri plate 6 miliónov dolárov si to môžu zaplatiť aj z vlastných zdrojov. Záver je teda kvalita za dobrú cenu s miernym rizikom a úprimným, aj keď rozmaznaným manažmentom.

V momente, keď spoločnosť bude opäť schopná ukázať zisky fondov, odliv spravovaných aktív sa zastaví a výsledky sa ustália. Spoločnosť dokázala, že je schopná zarábať a je ochotná podstúpiť zmeny. Napriek momentálnym problémom sú teda dlhodobé vyhliadky dobré.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 22:53