Reuters
StoryEditor

Únia musí zakročiť spoločne. Česká eurokomisárka chce trestať Volkswagen

05.09.2016, 10:26
Autor:
ČTKČTK
Věra Jourová obvinila nemecký koncern z toho, že porušil zákony vo väčšine štátov únie.

Nemecká automobilka Volkswagen manipuláciami s emisiami naftových áut porušila vo väčšine krajín Európskej únie európske zákony na ochranu spotrebiteľa, povedala nemeckému denníku Die Welt eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. Jej úrad teraz vyhodnocuje informácie zo všetkých 28 štátov únie.

"Jedno sa ukazuje už teraz: Volkswagen vo väčšine členských krajín jasne porušil európske zákony na ochranu spotrebiteľa. Považujem preto za potrebné, aby sme na európskej úrovni koordinovane zakročili," povedala denníku česká eurokomisárka.

20 krajín únie

Podľa informácií Die Welt z Európskej komisie firma zákony na ochranu spotrebiteľa porušila v 20 krajinách EÚ. Hovorkyňa komisie toto číslo zatiaľ nepotvrdila. Poznamenala však, že o prípadných nárokoch na odškodnenie musia rozhodnúť súdy jednotlivých štátov.

K odškodneniu nielen amerických, ale aj európskych zákazníkov automobilky na konci júna vyzvala už eurokomisárka pre vnútorný trh Elžbieta Bienkowski.

Stretnutie s organizáciami

Automobilové emisie sa vlani dostali do centra pozornosti, keď nemecký koncern Volkswagen v septembri priznal, že do približne 11 miliónov naftových áut po celom svete nainštaloval softvér umožňujúci manipulovať s testami emisií oxidov dusíka. Pri jazde pritom autá produkujú výrazne viac emisií ako pri kontrolných testoch.

Európska komisia Volkswagen v lete vyzvala, aby zvážil primerané odškodnenie pre svojich zákazníkov. Podľa hovorkyne komisie ale nebola odpoveď firmy povzbudivá, a je preto na spotrebiteľoch, ako budú reagovať.

Hovorkyňa tiež potvrdila, že komisárka Jourová sa tento týždeň stretne so zástupcami organizácií na ochranu spotrebiteľov. Denník uviedol, že by sa malo diskutovať o tom, ako by Európska komisia organizáciám mohla pomôcť pri presadzovaní záujmov spotrebiteľov, vrátane možného odškodnenia.

Pozrite si rozhovor o kauze Volkswagenu s analytikom Martinom Jesným

01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 03 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Vízia Draghiho a Lettu 04 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 05 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:06