Romano ProdiReuters
StoryEditor

Romano Prodi pre HN: Euro nás chráni pred krízou

19.09.2016, 00:00
Autor:
jrjr

Máme krízu dôvery aj ekonomiky, hovorí v rozhovore pre HN bývalý predseda Európskej komisie a dvojnásobný taliansky expremiér Romano Prodi.

Európska únia má momentálne vážne problémy a nachádza sa v kríze. Vidíte jej budúcnosť skepticky?
Nie som skeptik a stále zostávam európsky nadšenec, ale mám oči otvorené a vidím, aká zlá je dnes situácia. Nemôžem poprieť, že máme krízu dôvery aj ekonomiky.

Hospodárstvo je dôležité, a keďže rastie pomaly, frustrácia ľudí stúpa každým dňom.

Prečo Únia nedokáže čeliť kríze?
Už keď vznikla eurozóna, všetkým bolo jasné, že okrem meny sa musia urobiť aj ďalšie reformy. Každý vedel, že bude potrebná aj spoločná rozpočtová politika, ktorá sa dosiahne postupne. Ale európski lídri tento proces zmenili, pretože si to vyžiadala verejná mienka. Takže sme sa postupne prepadali do hlbšej a hlbšej krízy, ktorá sa dnes môže nazvať aj krízou dôvery.

Aké kroky by Európa teraz potrebovala urobiť, aby prekonala súčasnú krízu?
Je jasné, že bez súdržnosti nemôže žiadna európska krajina odolať tlaku globalizácie sama. Preto potrebujeme silné napredovanie k federálnej Európe. Ale musím priznať, že toto sa nedá dosiahnuť v najbližšej budúcnosti.

Prečo?
Lebo štáty sú rozdelené názorovo, navzájom si neveria a verejná mienka je tiež proti tomu. Navyše, európske vlády nasledujú verejnú mienku, a nie dlhodobú víziu. Takže v najbližšom období sa budeme snažiť aspoň prežiť.

Mohli by sme obetovať euro, aby sme zachránili EÚ?
Nie. Európa bez eura by sa prepadla ešte do väčšieho neporiadku. Euro bolo jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ako posilniť Úniu. Ak by sme obetovali euro, obetovali by sme celú Európu. Nemyslím si, že by malo euro padnúť, pretože teraz sú výhody spoločnej meny viditeľné pre všetkých.

01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 05 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:05