StoryEditor

Stará rozprávka ožila – za pádom cien zlata a striebra je manipulácia (komentár)

11.10.2016, 00:00
Prečítajte si komentár Matúša Pošvanca o vývoji cien zlata a striebra.

Ceny na trhu

V pondelok sa cena zlata držala pod 1320 USD a moc sa nehýbala. Už v utorok však prišiel flash crash, ktorý dostal cenu zlata o 50 USD nižšie a pod úroveň 1270 USD. Ďalší prepad cien bol vo štvrtok a nakoniec v piatok, kedy sa cena zlata dostalo pod hranicu 1250 USD.

Striebro klesalo z úrovne 19,20 USD na 18,70 USD už v pondelok. Potom už len nasledovalo zlato. V utorok padlo pod 17,8 USD a štvrtok sa dostalo dokonca tesne k 17 USD. Oba kovy k úplnému koncu týždňa už len relaxovali po drvivom prepade.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1257,6 USD, čo bolo o 58,30 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 17,41 USD, čo bolo o 1,62 USD menej ako predminulý týždňom.

Pomer cien zlata a striebra týmto klesol na úroveň 1 ku 71,78 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo omnoho menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 199,26 a klesol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 81,32 a rovnako výrazne klesol.

Dianie na trhu

Minulý týždeň som písal, že trh by mohol klesnúť pod 1300 USD pri zlate a pod 17,5 USD pri striebre. Nevedel som to s istotou, avšak dopyt a ponuka už dlhodobo ukazovali na pokles cien. Do bodky sa daná situácia naplnila. Píšeme si vlastne o tom už od konca augusta / začiatku septembra. Samozrejme v blogosfére sa spustila klasická rozprávka o manipulácií cien drahých kovov. Majú o tom svedčiť obrovské výpredaje na futures trhu, ktoré údajne nie sú pre nikoho výhodné, samozrejme len pre veľké banky, Číňanov, či Rusov, ktorí samozrejme pri nižších cenách nakupujú, lebo sú múdri – tzv. smart money.

Tieto argumenty o manipulácií určite správne nie sú. Na miernu obhajobu špekulácií o manipulácií cien drahých kovov sa da podľa môjho názoru povedať jediný argument. Môže byť, že na trh požičiavajú zlato centrálne banky. Vieme, že sa to dialo v minulosti. Avšak nevieme dnes mieru daných aktivít.

Tie môžu svojím konaním na trh vysielať zmätočné signály, napr. ten, že na trhu je potenciálne v ponuke dosť zlata. Ak máme teda špekulovať o manipulácii, tak jedine o tejto. A jedine pri zlate. Striebro centrálne banky nevlastnia. Avšak zatiaľ nevyzerá, že by centrálne banky celkovú situáciu na finančných trhoch nejako strácali z rúk. Preto je možné dať tejto špekulácií zatiaľ len minimálne percento pravdepodobnosti.

Tak, či onak minulotýždňový crash bol z dôvodu prekúpeného trhu. Na viagold.sk o tom už v pravidelných analýzach upozorňujeme asi mesiac a pol. Svedčilo o tom značne vysoké contango. Prečo sa dá dozvedieť aj v mojej novej knihe, ktorú som o tom napísal.

Na trhu bolo teda dosť zlata i striebra a cenu tlačili hore – až príliš – špekulanti. Tí sa samozrejme niekedy trafia a niekedy nie. Avšak za mesiac a pol sa situácia na trhu nemenila. O tom je špekulovanie na futures trhu na dlh. Trh indikoval pokles cien.

Čo sa týka charakteru poklesu, ten bol brutálny. Zlato padalo o 74 USD a striebro padalo o 2,1 USD v priebehu týždňa. Výrazne a rýchlo. Prečo? Nuž niekto sa zbavoval pozícií a masívne. Niekto na danom obchode zarobil, niekto prerobil.

Aj keď sa mnohým môže zdať, že by sa takto nemalo obchodovať, a že je to nevýhodné, tak nie nevyhnutne pre tých, ktorí mali napr. stavené na pokles ceny, keď videli stále dostatok komodity na trhu. Kto to presne bol, je ťažko povedať. Dnešná otázka už znie, ako je na tom trh po týchto prepadoch cien. Pozrime sa na to.

Zlato

Zlato vykazuje stále určitý stav contanga. Treba však povedať, že menší ako minulý týždeň. Vtedy mohli market makri zarobiť na naskladnení kovu a vydaní futures kontraktu k danému kovu za tri mesiace približne 0,88 % p.a., koncom minulého týždňa bola situácia na úrovni cca. 0,35-4 % p.a.. Čiže trh je viac skonsolidovaný, avšak určite nevykazuje zatiaľ žiadnu známku stresu. Inými slovami aj pri poklese cien sme boli svedkami toho, že niekto dodával na trh dostatok fyzického kovu.

Striebro

Situácia je diametrálne odlišná od zlata. Pokles cien sa veľmi na konsolidácii trhu neprejavoval. Stále zaznamenávame výrazné contango (1 %). Na trhu je dostatok striebra. A trh bude naďalej ovládaný špekulantmi.

Výhľad

Krátkodobý výhľad je vždy ťažko určiť. Špekulanti môžu hýbať trhom kamkoľvek. Hlavne po minulotýždňových cenových pohyboch. Z hľadiska dopytu a ponuky je to však nasledovné. Zlato sa stále konsoliduje. A môže ešte klesať. Na trhu určite nie je stres. Avšak vyzerá to, že nižšie ceny by ho mohli už spôsobovať to, že market makri budú ťažšie zháňať zlato. Uvidíme, treba si počkať. Čo sa týka striebra tam je situácia odlišná. A ak sa nejako nezmení, tak zažijeme v najbližšom období ceny niekde pod 16 USD alebo okolo tejto hranice.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2022-09-12 14:23:51 - Feat.: - Title: Matovič ukázal, kto je tu šéf 02 - Modified: 2022-08-24 06:00:00 - Feat.: - Title: Superhrdina Stallone či bláznivá komédia o priateľstve. Toto sú najočakávanejšie filmové premiéry na konci leta 03 - Modified: 2019-09-02 12:37:07 - Feat.: - Title: Legendárny film Slunce, seno, jahody má už 35 rokov. Do Venca Konopníka sa herečky skutočne zamilovali 04 - Modified: 2019-06-20 11:47:34 - Feat.: - Title: Toto je TOP 10 najvtipnejších filmových a seriálových postavičiek 05 - Modified: 2019-05-31 13:26:00 - Feat.: - Title: Rebríček desiatich babských filmov, ktoré si zamilujete!
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:04