Dar Al-Handasah, Shair and Partners
StoryEditor

Kým dôjde ropa, Saudi ovládnu svet ináč. Spustili investície za miliardy

15.10.2016, 00:00
Autor:
Technet.czTechnet.cz
Saudská Arábia už teraz rieši, ako sa pripraviť na možnosť, že jej príjmy z ťažby ropy sa citeľne znížia.

Na to, aby sa zbavila závislosti na rope, má už jedno riešenie. Pôjde na to okrem iného cez obrie investície do informačných technológií.

Veľkou výhodou ropných kráľovstiev je silný prúd pritekajúcich peňazí. Ten je daný množstvom exportovanej ropy, ktoré je charakterizované vektorom opačného smeru. Tieto dve veličiny, hlavne teda tie peniaze na tej rope, sú na sebe samozrejme existenčne závislé. A rovnako tak existenčne závislé na týchto tokoch sú samotné ropné kráľovstvá, kde príjem z exportu ropy tvoria takmer všetky príjmy štátneho rozpočtu.

Investície do informačných technológií

Aj napriek optimistickým objavom nových nálezísk a ich lepšej vyťažiteľnosti vďaka moderným postupom čierne zlato raz dôjde. Niekomu skôr, niekomu neskôr. Životná závislosť na rope je ošemetná aj v prípade, že ju máte a ešte dlho budete mať takpovediac "na rozdávanie". Cena ropy totiž nie je stabilná, a to ani nemusí byť vojna. Stačilo, keď svoje kohútiky povolil dovtedy na uzde držaný Irán, a cena hneď letela dolu.

Saudská Arábia sa teda rozhodla investovať desiatky miliárd dolárov do spoločností v odbore informačných technológií po celom svete. Saudi na tento účel zakladajú s japonským telekomunikačným gigantom SoftBank Group investičný fond so zatiaľ provizórnym názvom SoftBank Vision Fund (ďalej len fond).

Počas piatich rokov by mal Verejný investičný fond kráľovstva Saudskej Arábie (PIF, Public Investment Fund of the Kingdom of Saudi Arabia) vložiť podľa podpísaného saudsko-japonského nezáväzného memoranda o porozumení (MOU, memorandum of understanding) do novozaloženého spoločného fondu až 45 miliárd dolárov a japonská SoftBank Group minimálne 25 miliárd dolárov. V rokovaní sú ďalší podielnici na financovanie fondu.

Najväčšie investície na svete

Ak všetko pôjde podľa predpokladov (tým sa myslia hlavne finančné prítoky, pozn. red.), Fond by mohol v rovnakom období investovať až 100 miliárd dolárov a má tak našliapnuté stať sa celosvetovo najvýznamnejším investorom do informačných technológií v nasledujúcej päťročnici.

Jeho kráľovská výsosť, zastupujúci korunný princ Mohammed Bin Salmán, ktorý je predsedom PIF a má za úlohu zbaviť krajinu závislosti na rope, k tomu povedal: "Verejný investičný fond je zameraný na dlhodobé finančné investície doma a v zahraničí, rovnako ako na podporu stratégie Saudi Arabia's Vision for 2030 riešiacej rozvoj diverzifikovaného hospodárstva. Sme potešení podpisom MOU so SoftBank Group vzhľadom k dlhej histórii, zavedeným priemyselným vzťahom a investičnej výkonnosti SoftBank Group."

O tom, že Saudi nehovoria do vetra, svedčí aj nedávna investícia PIF vo výške 3,5 miliardy dolárov do expandujúceho prevádzkovateľa internetovej aplikácie pre alternatívnu taxislužbu UBER.

O vývoji cien ropy sme sa rozprávali s analytikom J&T Banky Stanislavom Pánisom:

01 - Modified: 2024-04-27 11:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dokonalý ochranca pred zlodejmi? Tento robopes má na chrbte plameňomet, stojí len pár tisíc 02 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 03 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 04 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 05 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:10