Patrik Tkáč
StoryEditor

Multimilionári urobia obchod desaťročia. Tkáč prekvapujúco končí v energetickom gigante, získa miliardy eur

17.10.2016, 13:50
Autor:
TASRTASR
Čech Daniel Křetínský kúpi takmer všetky akcie Energetického a priemyselného holdingu - lídra na stredoeurópskom energetickom trhu.

Český podnikateľ Daniel Křetínský skúpi takmer všetky akcie Energetického a priemyselného holdingu (EPH). Bude mu patriť 94 percent lídra na stredoeurópskom energetickom trhu. Informoval o tom samotný holding.

Súčasní spoluvlastníci EPH sa nechajú vyplatiť Křetínským. Ten bude vlastniť 94 percent akcií holdingu, zvyšok dostanú vybraní kľúčoví manažéri. Správu EPH uverejnilo v deň, keď austrálska skupina Macquarie oznámila, že sa stáva majiteľom 30 percent  kľúčového aktíva holdingu.

Podiel predáva Tkáč

Získané peniaze sa použijú na vyplatenie akcionárov EPH. Prekvapením podľa ihned.cz je, že svoj podiel predáva aj Patrik Tkáč. Obaja miliardári ešte pred niekoľkými mesiacmi tvrdili, že chceli holding vlastniť napoly.

EPH uzavrel dohodu s konzorciom globálnych inštitucionálnych investorov vedených a zastupovaných spoločnosťou Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) o predaji 30-percentného podielu v EP Infrastructure, a. s., (EPIF). Informoval o tom dnes riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

Tkáč získa v nasledujúcich rokoch medzi 1,7 2,7 miliardy eur podľa toho, ako sa bude vyvíjať cena akcií EPH. Celkovo by suma transakcie mala podľa Hospodářských novín dosiahnuť 3,7 miliardy eur.

"Touto transakciou pre mňa a ostatných partnerov J&T dochádza k čiastočnej realizácii ziskov z mimoriadne úspešného projektu. Dohodnuté parametre umožnia participovať na výsledkoch EPH aj v ďalších rokoch a je spoločným záujmom všetkých, aby EPH ďalej rástlo," vyhlásil Tkáč.

Protimonopolné úrady transakciu schválili

Ostatných 70 percent akcií EPIF zostáva v držaní holdingu, ktorý si taktiež zachováva manažérsku kontrolu nad EPIF. Konzorcium zastupované správcom aktív MIRA tvorí fond Macquarie European Infrastructure Fund 5 a ďalší globálni inštitucionálni investori. Transakcia podlieha schváleniu protimonopolných úradov a jej vysporiadanie sa očakáva začiatkom budúceho roku.

Súčasní akcionári, Biques Limited (kontrolovaná private equity štruktúrami partnerov J&T), Milees Limited (kontrolovaná Patrikom Tkáčom) a EP Investment S.a r.l. (kontrolovaná Danielom Křetínským) inkasujú celkom 1,5 miliardy eur za 30 percent akcií EPH.

Kým Biques Limited predá všetky akcie holdingu vo svojej držbe, spoločnosti Milees Limited a EP Investment S.a r.l. predajú každá 2,17-percentný podiel v EPH. Milees Limited získa ďalšiu 1,7 až 2,7 miliardy eur. Výsledná suma bude odrážať rast hodnoty EPH v budúcich rokoch.

Tisíce pracovníkov

Súčasnú štruktúru akcionárov holdingu tvorí Biques Limited 25,67 percent, EP Investment S.a r.l. 37,17 percent a Milees Limited 37,17 percent.

EP Infrastructure je európskou energetickou infraštruktúrnou utilitou, zameranou na tranzit, distribúciu a skladovanie zemného plynu, distribúciu elektrickej energie a teplárenstvo.

EPH je stredoeurópskou energetickou skupinou, ktorá vlastní a prevádzkuje zariadenia v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Veľkej Británii, Maďarsku a Poľsku. Ide o integrovanú skupinu pokrývajúcu reťazec od ťažby hnedého uhlia cez výrobu elektriny a tepla až po distribúciu elektriny a tepla. Spoločnosti, ktoré sú súčasťou EPH, zamestnávajú takmer 25-tisíc pracovníkov.

01 - Modified: 2024-04-17 13:58:20 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský chce prevziať vlastníka britskej pošty Royal Mail. Spoločnosť s tým nesúhlasí 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 05 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:45