donald tuskReuters
StoryEditor

Stále je čas, hľadajme riešenie. Tusk verí v podpis zmluvy CETA s Kanadou

24.10.2016, 19:30
Autor:
ČTKČTK
Z Valónska znejú signály, že rokovať sa môže ďalej, je však treba viac času.

Štvrtkový summit Európskej únie a Kanady, kde by mala byť podpísaná obchodná zmluva CETA, je stále možný, myslí si predseda Európskej rady Donald Tusk. Uviedol to na twitteri s tým, že tento názor zdieľa spoločne s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Spoločne podľa Tuska tiež vyzývajú všetky strany, aby našli riešenie situácie.

"Stále je čas," poznamenal na twitteri Tusk len pár hodín po tom, čo mu belgický premiér Charles Michel oznámil, že jeho krajina teraz nie je schopná zmluvu podpísať. Dôvodom je trvajúci nesúhlas frankofónneho Valónska. Európska únia dala pôvodne Belgicku k nájdeniu riešenia čas do dnešného večera.

Belgická vláda zmluvu dojednávanú šesť rokov podporuje, nemôže ju však podpísať bez súhlasu všetkých regionálnych parlamentov krajiny. Valónsky dal najavo svoj nesúhlas minulý týždeň, pre tamojšieho premiéra Paula Magnettiho sa nič nezmenilo ani po dnešnom popoludňajšom rokovaní, z Namuru ale znejú signály, že rokovať sa môže ďalej, je však treba viac času.

Ten však únii vzhľadom k blížiacemu sa štvrtkovému termínu schôdzky s kanadskou stranou citeľne chýba. Európska únia preto dala cez víkend Belgičanom čas do dnešného večera, aby si vec vyjasnili. Už na poludnie ale hovorca Európskej komisie naznačoval, že ani nedodržanie tohto termínu nemusí byť pre zmluvu CETA koniec.

"Žiadali po nás, aby sme dnes dali jasnú odpoveď. Jasná odpoveď znie v tejto chvíli 'nie'," povedal dnes premiér Michel novinárom po neúspešnom rokovaní s tým, že v tomto zmysle informoval tiež Tuska. Predseda únijných summitov následne večer o veci hovoril telefonicky s kanadským premiérom Trudeauom.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:59