Flickr/Tony Webster
StoryEditor

Koniec bankoviek sa blíži. Vo Švédsku pracujú na menovej revolúcii

20.11.2016, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Švédska centrálna banka zvažuje, či ako prvá významná inštitúcia svojho druhu na svete začne vydávať digitálnu menu.

Chce tak odpovedať na vzrastajúci odklon od hotovosti v tejto škandinávskej krajine. Riksbank, ako sa švédska centrálna banka oficiálne volá, je najstaršou centrálnou bankou na svete a tiež ako prvá na svete začala tlačiť papierové peniaze.

Riksbank teraz spúšťa projekt, ktorý má zistiť, ako by vyzerala digitálna mena podporovaná centrálnou bankou a akým prípadným problémom by bola vystavená. Banka dúfa, že rozhodnutie o vydávaní digitálnej meny, ktorej hovorí ekrona, prijme do dvoch rokov.

"Je to rovnako revolučné, ako bola papierová bankovka pred tristo rokmi. Čo to znamená pre menovú politiku a finančnú stabilitu? Ako ju navrhneme: ako dobíjaciu kartu, aplikáciu alebo nejaký iný spôsob?" Povedala denníku Financial Times (FT) viceguvernérka banky Cecilia Skingsleyová. Zdôraznila však, že Riksbank považuje digitálnu menu za doplnok k bankovkám a minciam, nie za ich kompletnú náhradu.

Bankoviek dramaticky ubudlo

Centrálne banky po celom svete sa ešte len začali stretávať s potenciálnymi prínosmi a problémami digitálnych mien, ako je napríklad Bitcoin. Riksbank ale bola nútená začať konať, pretože vo Švédsku sa dramaticky znížilo využívanie hotovosti. Od roku 2009 počet bankoviek a mincí v obehu vo Švédsku klesol o 40 percent.

Riksbank rovnako ako ďalšie centrálne banky už poskytuje elektronické peniaze prostredníctvom účtov bankám a zúčtovacím organizáciám. Jednotlivcom však poskytuje iba bankovky a mince.

Zatiaľ nie je jasné, ako by mala digitálna mena fungovať. Či jednotlivci budú mať účet v centrálnej banke a či budú transakcie sledovateľné, na rozdiel od hotovosti. Otázkou tiež je, či budú digitálne peniaze úročené.

Otázka finančnej stability

Skingsleyová osobne uprednostňuje spôsob, ktorý by bol najviac podobný bankovkám a minciam. To by znamenalo, že digitálna mena by úročená nebola. Súčasne však dodáva, že štát nemá záujem napomáhať nelegálnym aktivitám, čo naznačuje, že určitá forma vysledovateľnosti by existovala.

Banka tiež bude musieť zvážiť otázku finančnej stability, napríklad či digitálna mena bude alebo my mohla konkurovať vkladom komerčných bánk. Skingsleyová sa obáva, že v čase finančnej nestability by mohli občania prevádzať peniaze na štátom podporovaný elektronický systém, čo by výrazne zvýšilo nestabilitu.

Je tiež potrebné zvážiť typ technológie pre digitálnu menu. Pozornosť priťahuje hlavne takzvaný blockchain, čo je komplexná sada algoritmov, ktoré umožňujú, aby digitálne meny boli obchodované a overené sieťou počítačov bez centrálnej evidencie. Štyri najväčšie centrálne banky na svete sa nedávno spojili, aby vyvinuli vlastnú formu digitálnej hotovosti, dodal FT.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany 05 - Modified: 2024-04-08 12:56:09 - Feat.: - Title: Švédsko vyhostilo čínsku novinárku s tým, že predstavovala bezpečnostnú hrozbu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:06