Podnikatelia Patrik Tkáč a Daniel Křetínskyarchív
StoryEditor

Rockaway a finančníci nakupujú. Prevzali „balkánske Heuréky“

21.12.2016, 23:00
Retail

Česká investičná skupina Rockaway s finančnou podporou Daniela Křetínského, Patrika Tkáča a PPF Petra Kellnera kúpila tri cenové porovnávače. Ide o maďarský Árukereső.hu, rumunský Compari.ro a bulharský Pazaruvaj.com. Zaradí ich po boku tento rok kúpenej českej Heuréky.

Rastúce trhy
Zoskupenie investorov kúpilo všetky tri porovnávače od juhoafrickej skupiny Naspers, teda rovnakého vlastníka, od ktorého kúpilo e-shop Mall.cz a práve Heuréku. K uzavretiu transakcie došlo podľa hovorkyne skupiny Rockaway Michaely Papežovej v utorok, sumu strany nezverejnili. Podliehať bude ešte schváleniu protimonopolných regulátorov. „Ide o významnú transakciu, a to z niekoľkých dôvodov. Akvizíciou pokračujeme v stratégii byť hráčom v európskom kontexte. Všetky nové porovnávače pôsobia na extrémne rastúcich trhoch a vďaka budúcemu zdieľaniu skúseností a know-how s ostatnými firmami z portfólia môžu rásť ešte výraznejšie a zlepšovať svoje služby smerom k zákazníkom i trhu,“ opísal výkonný šéf Rockaway Jakub Havrlant s tým, že všetky porovnávače majú na svojich trhoch – rovnako ako Heuréka v Česku a na Slovensku – pozíciu jednotky.

Rovnaká skupina investorov (v ktorej financie zaisťujú Kellner, Křetínský a Tkáč) kupovala pôvodne v balíku Mall.cz i Heuréku. Túto transakciu oznámili jej účastníci už vlani. Protimonopolný úrad však kúpu Heuréky s podmienkami schválil až tento rok v máji a samotný prevod Malle až v júni.

Vznikne extra skupina pre porovnávačov?
Investori následne oznámili, že Mall a ďalšie e-shopy z vtedajšieho E-commerce holdingu presunú do novej štruktúry Mall Group, v ktorej budú mať väčšinu akcií Kellner, Křetínský a Tkáč, manažérsky ju však povedie Havrlantov Rockaway so svojím majiteľom na čele. Táto štruktúra zatiaľ nie je regulátormi schválená. Ponúka sa tak špekulácia, či teraz podobná entita nevznikne aj pre skupinu porovnávačov. Aj na tie sa totiž skladali investori, ktorí nie sú akcionármi Rockaway, pod ktorý sa majú maďarský, rumunský a bulharský web teraz zaradiť. „Vzhľadom na čerstvosť celej záležitosti je zatiaľ o niečom takom predčasné hovoriť,“ nechcela prípadnú zmenu štruktúry komentovať Papežová.

Momentálne tak Rockaway spoluvlastní skupinu e-shopov (popri Mall.cz aj CZC.cz, Vivantis alebo Koloniál.cz) s Křetínským, Kellnerom a Tkáčom, potom dovolenkový web Invia spolu s čínskou CEFC a zároveň portfólio investícií v startupoch združených do Rockaway ventures (medzi internetovými firmami je súčasťou napríklad i dopravca Leo Express).

01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:35