Banca Monte dei Paschi di SienaReuters
StoryEditor

Najstaršej banke na svete sa nedarí získať kapitál, zrejme zasiahne vláda

22.12.2016, 11:35
Autor:
TASRTASR
Banka potrebuje do konca mesiaca zohnať čerstvý kapitál a dohodnúť sa s veriteľmi o výmene dlhopisov za akcie.

Talianskej banke Monte dei Paschi di Siena, najstaršej na svete, (MPS) sa nedarí získať od súkromných investorov dostatok kapitálu. Zdá sa, že jej posledný pokus o záchranu vlastnými silami zlyháva, a všetko nasvedčuje tomu, že bude musieť požiadať o pomoc vládu.

MPS začiatkom tohto týždňa spustila predaj akcií, ktorý sa dnes končí. A hoci sa bude s akciami banky obchodovať ešte niekoľko hodín, doterajšie výsledky signalizujú, že výnos z predaja nedosiahne cieľovú hranicu 5 miliárd eur.

Zásah štátu...

Dva zdroje, ktoré nechceli byť menované, agentúre Reuters povedali, že slabé výsledky zrejme odradia ostatých investorov od kúpy jej dlhopisov. MPS bude asi musieť požiadať vládu o pomoc, čomu sa chcela vyhnúť.

Banka potrebuje do konca mesiaca zohnať čerstvý kapitál a dohodnúť sa s veriteľmi o výmene dlhopisov za akcie, aby sa vyhla zásahu zo strany štátu. Ten by totiž mohol otriasť dôverou trhov v taliansky bankový sektor, štvrtý najväčší v eurozóne.

​... ešte tento týždeň?

Očakáva sa, že talianska vláda zakročí ešte tento týždeň, možno už dnes, aby zachránila najstaršiu banku na svete a tretiu najväčšiu banku v krajine. Monte dei Paschi dúfala, že katarský investičný fond bude mať záujem o jej akcie a investuje do nich 1 miliardu eur v hotovosti, ale šance na jeho pomoc už však vybledli, uviedli zdroje oboznámené so situáciou.

Monte dei Paschi, označovaná momentálne za najslabšiu banku v eurozóne, sa k týmto informáciám odmieta vyjadriť.

Peniaze v ohrození

Zlyhanie Monte dei Paschi, ktorá sa už roky snaží dostať z problémov, ohrozí úspory tisícov Talianov a je možné, že ani záchranný balík od vlády všetky ich peniaze neochráni. Podľa pravidiel Európskej únie musia totiž investori akceptovať určité straty, až potom môže vláda poskytnúť banke pomoc z peňazí daňových poplatníkov.

Taliansky parlament v stredu (21.12.) schválil vládny plán na vytvorenie záchranného fondu s úverovou kapacitou 20 miliárd eur. Kabinet nového premiéra Paola Gentiloniho sa zíde možno už dnes alebo v piatok (23.12.), aby rozhodol o pomoci banke. Pre 40.000 majiteľov akcií MPS to bude znamenať straty, čo je politicky "výbušný" krok.

01 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky 02 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 03 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 04 - Modified: 2024-04-28 14:50:00 - Feat.: - Title: Výročie Mussoliniho popravy si v Taliansku pripomenuli desiatky ľudí 05 - Modified: 2024-04-28 14:27:38 - Feat.: - Title: Talianska premiérka ohlásila kandidatúru vo voľbách do eurovolieb, mandát však nechce
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 09:31