Písal sa september 2015, keď prepukla azda najväčšia kauza v automobilovom priemysle. Takzvaný dieselgate priniesol na svetlo sveta nekalé praktiky automobilky, ktorá výrazne podvádzala pri emisných testoch. Uplynul viac ako rok a automobilka musí odškodniť tisíce vodičov. Odniesli si to však aj akcie firmy. Tie boli pred aférou na úrovni 166 dolárov za kus, no prepadli sa na 102 dolárov. Dnes sa obchodujú za 142 dolárov. Počas roka sa teda nedokázali úplne pozviechať. „Dieselgate firme stále škodí v tom, že musí platiť pokuty a zákazníkom ponúka vysoké predajné i predpredajné bonusy,“ tvrdí Boris Tomčiak z Finlordu. Na druhej strane sa však automobilke po počiatočných prepadoch predaja darí spätne získavať stratený trhový podiel.TASR/AP
StoryEditor

Volkswagen priznal vinu v emisnom škandále. V USA zaplatí rekordnú pokutu

11.01.2017, 19:45
Autor:
ČTKČTK

Americká vláda uzavrela s nemeckým automobilovým koncernom Volkswagen dohodu ohľadom urovnania jeho emisného škandálu.

Automobilka v rámci dohody priznala vinu a zaplatí 4,3 miliardy dolárov. Potvrdilo to dnes americké ministerstvo spravodlivosti. Oznámilo tiež, že v súvislosti so škandálom obvinilo šesť zamestnancov Volkswagenu.

Najväčšia pokuta pre automobilku

Podľa agentúry AP ide o najväčšiu pokutu, akú kedy americká vláda niektorej automobilke vymerala. "Dnešné kroky odrážajú neochvejné odhodlanie chrániť spotrebiteľov, rovnako ako životné prostredie a finančný systém," uviedla americká ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová.

Automobilka sa v rámci dohody o urovnaní priznala ku sprisahaniu s cieľom podviesť Spojené štáty, k bráneniu spravodlivosti a k poskytovaniu falošných informácií. Medzi obvinenými zamestnancami je okrem iného manažér Oliver Schmidt, ktorý bol už v sobotu zadržaný na Floride.

Vynaložia vyše 17 miliárd dolárov

Volkswagen sa už skôr dohodol, že v Spojených štátoch v dôsledku emisného škandálu vynaloží až 17,5 miliardy dolárov na urovnanie obvinenia zo strany regulátorov, zákazníkov a predajcov.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) predvlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka.

Volkswagen následne priznal, že tento softvér po celom svete inštaloval do zhruba 11 miliónov naftových áut. Škandál sa týka aj približne 1,2 milióna vozidiel Škoda Auto.

01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:08