Reuters
StoryEditor

Ako Trump dokáže za 20 minút pripraviť farmaceutické giganty o 25 miliárd dolárov

12.01.2017, 11:45
Trhy zareagovali na kritiku Donalda Trumpa, hodnota farmafiriem sa znížila.

Pred Donaldom Trumpom sa trasú viaceré svetové spoločnosti. Stačí jedno vyhlásenie alebo reakcia na sociálnej sieti a hodnota firiem sa môže znížiť aj o niekoľko miliárd. Svoje by o tom vedeli rozprávať napríklad dodávatelia armádnych stíhačiek či prezidentského lietadla Air Force One.

Teraz prišiel rad aj na farmaceutické spoločnosti. Donald Trump, ktorý o osem dní zasadne do amerického prezidentského kresla, mal v stredu 20-minútovú tlačovku. Ostal verný svojej agende, podľa ktorej by nemali americké spoločnosti opúšťať USA a pri tejto príležitosti skritizoval farmaceutické koncerny, píše server Independent.com

Farmafirmy odpisovali miliardy

"Musíme dostať farmaceutický priemysel späť," uviedol. "Dodávajú nám lieky, ale vo veľkej miere ich tu (v USA) nevyrábajú. Ďalšia vec je, že musíme vytvoriť novú procedúru tvorby cien pre farmaceutický priemysel, pretože takto im prechádza vražda," uviedol Trump.

Celú tlačovú konferenciu Donalda Trumpa si môžete pozrieť tu:

A trhy zareagovali. Ceny akcií deviatich najväčších farmafiriem (podľa indexu S&P 500) klesli v rozmedzí od jedného do piatich percent. Konkrétne ide o spoločnosti Johnson & Johnson, Pfizer, Merck, Amgen, AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Celgene a Eli Lilly. Z trhovej hodnoty spoločností bolo odpísaných takmer 25 miliárd dolárov.

Predražené Air Force One

O tom, že vyjadrenia Donalda Trumpa na sociálnej sieti Twitter majú veľkú moc, sa presvedčilo už viacero spoločností. Patrí medzi ne aj Lockheed Martin, ktorý získal vládny kontrakt na dodávku stíhačky F-35. Na twitteri sa budúci americký prezident vyjadril, že kontrakt je predražený.

Trhy okamžite zareagovali a z trhovej hodnoty spoločnosti odpísali 3,5 miliardy dolárov.

Podobnú skúsenosť má aj spoločnosť Boeing, ktorá pre Biely dom vyrába prezidentské lietadlá, známe ako Air Force One. Náklady sa podľa Trumpa vymkli kontrole a zákazka by mala byť zrušená.

Komplikovaný systém v USA

Výrobcovia liekov sú už dva roky pod tlakom americkej vlády, ktorej sa nepáči prudké zdražovanie liekov. Aj také, ktoré zachraňujú životy.

Pravdou je, že Američania cestujú po svete, aby sa nechali lacnejšie ošetriť. 

Hlavný dôvod, prečo je v USA zdravotníctvo tak finančne náročné je ten, že väčšina krajín sveta má ústredný orgán, ktorý vyjednáva ceny s nemocnicami a predajcami liekov. Veľká Británia má tím 14 ľudí, ktorého jedinou prácou je vyjednávanie s výrobcami liekov, aby krajine ponúkli lepšie ceny. Tento tím zastupuje 63 miliónov ľudí a môže preto žiadať vysoké zľavy.

USA nič takéto nemajú. Predstavitelia každého poistného plánu vyjednávajú s nemocnicami, doktormi a farmaceutickými spoločnosťami individuálne a určujú si ceny. Preto americkí poistenci nemôžu dostať hromadnú zľavu.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:21