sorosReuters
StoryEditor

Stalo sa to, čo nikto neočakával. Nachytal sa aj Soros a prišiel o miliardu dolárov

13.01.2017, 15:06
Autor:
fihfih
Špekulácie na vývoj trhov po novembrovom triumfe Donalda Trumpa ho pripravili o miliardu dolárov.

Finančník, špekulant a filantrop George Soros sa preslávil ako neomylný investor a ako ten, kto pred rokmi vo svojej najúspešnejšej stávke porazil Britskú centrálnu banku. Teraz to však vyzerá, že sa pomýlil.

Akciové trhy po Trumpovom zvolení robia presný opak toho, čo finančník Soros aj mnohí iní predpokladali. Namiesto prudkého oslabovania rastú. Kľúčový akciový index Dow Jones pridal od novembra 9,3 percent.

86-ročný finančník Soros, známy ako ostrieľaný špekulant do mien, stavil na to, že sa trhy prudko prepadnú. Tentoraz mu však predpoklady nevyšli. Podľa denníka The Wall Street Journal stratil už takmer miliardu dolárov. Je to však len zlomok jeho majetku.

Čisté imanie finančníka maďarského pôvodu, ktorý otvorene desiatkami miliónov dolárov dláždil v kampani cestu demokratke Hillary Clintonovej, sa odhaduje na takmer 25 miliárd dolárov. Často sa mieša do politiky nielen v USA. Trumpa nazval diktátorom a hrozbou pre demokraciu, s ktorého zvolením "sa prebudili temné sily."

Finančník, ktorý prežil holokaust, býva obviňovaný, že svojimi špekuláciami vyvoláva na trhoch nerovnováhu, na druhej strane sa teší značnej obľube vďaka rozsiahlej charitatívnej činnosti skrz nadáciu Open Society Foundations.

Hoci miliardárovi špekulácia tentoraz nevyšla, jeho spoločnosť Soros Fund Management LLC, ktorá spravuje rodinné aktíva za zhruba 30 miliárd dolárov, na konci roka 2015 vzrástla o päť percent.

Soros je známy ako neomylný a dômyselný hráč na finančných trhoch, ktorého preslávila najmä jeho stávka proti britskej libre z roku 1992, na ktorej zarobil podľa niektorých zdrojov zhruba 1 miliardu dolárov. Soros vtedy špekuloval na prudké oslabenie britskej libry, ktoré mu vyšlo aj vďaka tomu, že centrálna banka bola okolnosťami na trhu (okrem iného výpredajmi finančníkov vrátane Sorosa) donútená k opusteniu pevného kurzu.

Vedľa súčasnej straty na trhoch znamená pre Sorosa ďalšiu neistotu politika Viktora Orbána v Maďarsku. Pripravuje totiž zákon, ktorý by mohol jeho neziskovky vypudiť z krajiny.

01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 04 - Modified: 2024-04-24 21:34:42 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli takmer bez zmien, čaká sa na výsledky technologických firiem 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:03