dolár rubeľEPA
StoryEditor

Trump nakopol investície v Rusku, moskovská burza hlási rekord

07.02.2017, 09:10
Zvolenie Donalda Trumpa do Bieleho domu upokojilo západných investorov so záujmom o ruské aktíva.

Dolár opäť zaplavuje moskovskú burzu, ktorá v januári zaznamenala najlepší výsledok vo svojej histórii. Nový americký prezident pre mnohých predstavuje nádej na ukončenie protiruských sankcií.

Ešte než sa Donald Trump stal prezidentom Spojených štátov, vyhlásil, že "mať dobré vzťahy s Ruskom je na prospech." Dodal, že obe za Baracka Obamu znepriatelené krajiny môžu do budúcnosti spolupracovať, aby "vyriešili pálčivé problémy."

Bol to jeden z mnohých pozitívnych komentárov smerom k Moskve a pre medzinárodných investorov znamenal jasný signál: geopolitické riziká mračien nad Ruskom sú na ústupe.

Proruský prezident USA

Doláre začali do ruských akcií a dlhopisov tiecť v posledných dvanástich mesiacoch. Tamojšia burza cenných papierov v januári tohto roku potom zaznamenala najlepší výsledok vo svojej histórii. Manažér kapitálového fondu so zameraním na Rusko Jupiter Emerging European Opportunities Colin Croft pre britský denník Financial Times vyhlásil, že "Donald Trump je za dlhú dobu najviac proruský prezident USA."

Nástup Trumpovej administratívy predstavuje podľa mnohých investorov a ekonómov veľkú šancu na ukončenie ekonomických sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu po anexii Krymu v roku 2014. Tie spoločne s nízkymi cenami ropy poslali ruskú ekonomiku do recesie, z ktorej sa Moskva dostáva až teraz. Sankcie navyše investorov odrádzajú od nakupovania ruských dlhopisov.

Podľa analytickej spoločnosti Morningstar sa Rusko od dna odrazilo už vlani, kedy sa tretina z pätnástich najlepšie operujúcich investičných fondov špecializovala na investície v Rusku. Spojené štáty nie sú jedinou krajinou, odkiaľ plynú peniaze na ruskú burzu. Záujem majú aj investori z rozvíjajúcich sa trhov. Podľa dát Morningstar teraz držia o 3 percentá viac ruských aktív, ako tomu bolo v roku 2014.

Ruská ekonomika tento rok porastie

Pozitívne sa na ekonomický výhľad Ruska pozerá aj medzinárodná ratingová agentúra Moodys, ktorá pre rok 2017 odhaduje jednopercentný rast tamojšej ekonomiky. Inflácia rubľa by tento rok nemala presiahnuť 5,8 percenta. Hodnota domácej meny sa vlani prepadla o 9,8 percenta, čo pocítili najmä tamojšie nízkopríjmové skupiny. Ekonómovia predpokladajú, že ruská centrálna banka tento rok siahne na úrokové sadzby hneď niekoľkokrát. Spoločne s nižšou infláciou by to vo výsledku malo znamenať pozitívny rast ako ruských aktív, tak tamojšej kúpnej sily.

Na obdobnej trajektórii je rubeľ aj v medzinárodných vodách. Vlani oproti doláru posilnil o 27 percent a teraz sa obchoduje asi za 60 rubľov za dolár. Na začiatku februára 2014 bola jeho hodnota na 35 dolároch.

Mnoho investorov je ale stále na vážkach. Obavy pretrvávajú najmä kvôli dlhotrvajúcej kríze na východnej Ukrajine a kremeľskej podpore sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Časť amerických senátorov prišla v januári s návrhom na ďalšie sankcie a pochybnosti budí aj systém fungovania ruských spoločností.

"Stále sa stretávame s korupciou a podozrením z úplatkov," uviedol pre Financial Times manažér nemenovaného investičného fondu. Kým niektorí nepredpokladajú, že ruské akcie by mohli zopakovať minuloročné výsledky, iní sa boja, že ich objem zamrzne. Pokiaľ do ruských akcií pritečie príliš veľa peňazí zo západných fondov, pole pre investorov sa rapídne zúži. S ruskou ekonomikou by tiež zamávala nižšia cena ropy, na ktorej je krajina závislá.

Ekonómovia aj investori sa napriek tomu väčšinovo zhodujú, že ruské akcie sú teraz dobrou kúpou a že prípadné uvoľnenie alebo úplne zrušenie sankcií tamojšiemu trhu len pomôže.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:07