trump mnuchinReuters
StoryEditor

Trumpov minister financií avizuje prvý rozpočtový plán. Zameria sa na daňovú reformu

26.02.2017, 19:08
Autor:
ČTKČTK
Daňové zmeny by mali podporiť domáce investície a priniesť zrýchlenie hospodárskeho rastu.

Prvý rozpočtový plán prezidenta Donalda Trumpa sa zameria na daňovú reformu a Trump niektoré jeho prvky naznačí vo svojom utorkovom vystúpení v Kongrese. Veľké sociálne programy dôchodkového a zdravotného zabezpečenia žiadne škrty nečakajú, povedal dnes minister financií Steven Mnuchin v rozhovore v televízii Fox News.

Mnuchin už vo svojom štvrtkovom prvom televíznom vystúpení označil za ekonomickú prioritu Trumpovej vlády daňové zmeny, ktoré by mali podporiť domáce investície a priniesť zrýchlenie hospodárskeho rastu. Plán by mal zahŕňať zníženie daní pre stredné vrstvy, zjednodušenie daňového systému a zmeny, ktoré by mali posilniť zahraničnú konkurencieschopnosť amerických firiem. Prejsť Kongresom by mal podľa Mnuchina do letnej prestávky.

Trumpov plán zníži počet daňových pásiem pre jednotlivcov a prinesie zníženie daní zo stredne vysokých príjmov, uviedol dnes Mnuchin. Čo sa týka podnikovej sféry, tam chce Trump vytvoriť americkým firmám "rovné hracie pole tak, aby boli schopné vo svete konkurovať", povedal minister.

Trump podľa Mnuchina študuje možnosť zavedenia "recipročnej dane", ktorá by nastolila americkým firmám spravodlivejšie prostredie v zahraničnom obchode. Ide o to, že mnohé krajiny účtujú na dovoz daň z pridanej hodnoty (DPH), zatiaľ čo ich vývoz je od tejto dane oslobodený.

USA naproti tomu systém DPH neuplatňujú, čo amerických vývozcov znevýhodňuje. Washington sa v minulosti toto znevýhodnenie snažil kompenzovať daňovými úľavami pre veľkých vývozcov, tento systém ale minulý prezident Barack Obama spochybnil a podkopal.

O určitej forme "cezhraničnej dane" sa teraz intenzívne rokuje v Snemovni reprezentantov v podobe 20-percentnej dane na dovoz. Mnuchin uviedol, že vláda teraz tento návrh "starostlivo študuje" a niektoré jeho aspekty sa Trumpovi páčia, zatiaľ čo iné ho zas "veľmi znepokojujú". Mnuchin zopakoval, že vláda bude spolupracovať so Snemovňou reprezentantov a Senátom na spoločnom pláne, ktorý by obsahoval "to najlepšie zo všetkých návrhov".

Trump v rámci predvolebnej kampane sľúbil znižovanie daní a zmiernenie regulácií podnikania. Vďaka tomu od jeho novembrového zvolenia za prezidenta vystupujú americké akciové trhy na nové rekordy.

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 03 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:22