Freepik
StoryEditor

Zlatá stredná cesta?

26.03.2024, 00:00

Zlato už celé stáročia fascinuje ľudstvo svojou krásou a vzácnosťou. Niet divu, že sa tento kov stal v podstate hlavným platidlom v ľudskej spoločnosti. V súčasnosti sa však okrem svojej estetickej funkcie teší aj veľkej obľube ako investičný nástroj. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo sa investícia do zlata oplatí a akými spôsobmi doň môžete investovať.

Prečo investovať do zlata?

Existuje viacero dôvodov, prečo sa zlato považuje za atraktívnu a výhodnú investíciu:

  • Ochrana pred infláciou: V čase, kedy peniaze strácajú hodnotu, si zlato neustále udržiava svoju kúpnu silu. Z historickej skúsenosti sme sa už viackrát presvedčili, že zlato veľmi dobre odoláva inflácii a v dlhodobom horizonte si udržiava svoju hodnotu.
  • Diverzifikácia portfólia: Investovanie do zlata umožňuje investorom diverzifikovať svoje portfólio a znížiť tak celkové investičné riziko. Zlato sa totiž vyznačuje nízkou koreláciou s ostatnými investičnými nástrojmi, ako sú napríklad akcie a dlhopisy.
  • Bezpečné útočisko: V časoch geopolitickej neistoty a ekonomických turbulencií sa zlato vníma ako "bezpečné útočisko". Investori do zlata vnímajú tento kov ako investičnú ochranu pred nepredvídateľnými udalosťami ako sú rôzne krízy či vojnové konflikty.
  • Stabilná hodnota: Zlato je vzácny kov s obmedzenou ponukou, vďaka čomu má inherentnú hodnotu. Na rozdiel od papierových mien, ktoré sú ovplyvnené monetárnou politikou centrálnych bánk, zlato nie je náchylné na manipuláciu.

Ak by ste si chceli prečítať viac o zlate a investičných možnostiach s ním spojených, neváhajte kliknúť na tento odkaz: https://www.vantagemarkets.com/en-au/academy/gold-xau. Ak tak urobíte, dozviete sa viac o podstate obchodovania so zlatom, tvorbe jeho hodnoty ako aj jej historickom vývoji počas posledných dekád a ďalšie dôležité informácie, ktoré môžu byť pre vás odrazovým mostíkom do sveta obchodovania a investovania so zlatom. Poďme ale ďalej a predstavíme vám spôsoby akými môžete spomínané investície vykonať.

Spôsoby investovania do zlata

Existuje viacero možností, ako investovať do zlata:

  • Nákup fyzického zlata: Najpriamejším spôsobom investovania do zlata je nákup fyzickej formy tohto kovu vo forme mincí, tehličiek alebo šperkov. Fyzické zlato môžete skladovať doma v trezore alebo v bezpečnostnej schránke v banke.
  • Investovanie do ETF fondov na zlato: ETF fondy na zlato sú cenné papiere, ktoré sledujú cenu zlata. Investovanie do ETF fondov umožňuje investorom investovať do zlata bez nutnosti fyzickej držby kovu.
  • Obchodovanie s futures a opciami na zlato: Futures a opcie sú deriváty, ktoré umožňujú investorom špekulatívne odhadovať budúci vývoj ceny zlata. Obchodovanie s derivátmi je však rizikové a nie je vhodné pre každého investora.
  • Investovanie do akcií ťažobných spoločností: Investovanie do akcií ťažobných spoločností umožňuje investorom profitovať z rastu ceny zlata. Je však dôležité vybrať si spoľahlivé a ziskové spoločnosti.

Výhody a nevýhody investovania do zlata

Výhody:

  • Ochrana pred infláciou
  • Diverzifikácia portfólia
  • Bezpečné útočisko
  • Stabilná hodnota

Nevýhody:

  • Nízka likvidita v porovnaní s akciami
  • Nízke výnosy v porovnaní s akciami
  • Náklady na skladovanie a poistenie
  • Riziko straty v krátkodobom horizonte

Investovanie do zlata môže byť vhodným nástrojom pre investorov, ktorí chcú ochrániť svoj majetok pred infláciou a diverzifikovať svoje portfólio. Zlato sa vníma ako "bezpečné útočisko" v časoch geopolitickej neistoty a ekonomických turbulencií. Je však dôležité mať na pamäti, že investovanie do zlata je aj rizikové a nie je vhodné pre každého. Pred investovaním do zlata by ste tak mali zvážiť svoje investičné ciele a vašu celkovú toleranciu rizika.

Radi by sme vás upozornili, že tento článok nie je investičným poradenstvom a pred investovaním do zlata vám odporúčame konzultáciu s licencovaným investičným poradcom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:11