StoryEditor

Patrik Tkáč: Snob, ktorý si to vie priznať

30.07.2010, 00:00
Patrik Tkáč je slovenský finančník a zakladateľ spoločnosti J&T, je jednou z najzaujímavejších postáv budovania kapitalizmu na Slovensku. Je predsedom Predstavenstva J&T Banky, od roku 1997 bol tiež členom Predstavenstva J&T Finance Group.

Je synom Jozefa Tkáča, bývalého šéfa Investičnej a rozvojovej banky, ktorého meno sa spája s jej vytunelovaním. Na Slovensku kolujú informácie, že J&T získala svoj počiatočný kapitál práve od šéfa IRB.

Absolvoval Národohospodársku fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Začínal v spoločnosti Procter&Gamble a v roku 1994 spoluzakladal skupinu J&T. Je známy tiež ako milovník lietania, cestovania, lyžovania a horolezectva.

 

Spoločník z gymnázia

Patrik Tkáč

Štúdium:
Ekonomická univerzita v Bratislave

Majetok: 242 miliónov eur

Záujmy: finančník, investor, cestovateľ, lyžiar, milovník lietania

Rodinný stav: ženatý

Deti: dcéra

 


Spoločnosť J&T založil spoločne s Ivanom Jakabovičom, s ktorým si náhodou sadli vedľa seba do lavice v prvom ročníku na gymnáziu v Bratislave. Prvé peniaze zarobili v roku 1990, keď na Slovensko pricestoval pápež. Obaja spoločníci nakúpili džúsy a za dvojnásobok ich predávali na zhromaždení. Chladné počasie ich však pripravilo o vyššie zisky.

Najväčšia príležitosť na zbohatnutie prišla v čase kupónovej privatizácie. Obaja spoločníci skupovali kupónové knižky s akciami. Vtedy nemali ešte ani dvadsať rokov. V roku 1993 zarobili prvý milión. „Ja som bol na začiatku skôr kreatívec, ktorý to hnal dopredu. Ivan dával pozor, aby sme nešli do problémov,“ dodáva milovník lietania.

 

Nafta Gbely ho posunula do "inej ligy"

Na Nafte Gbely zarobili približne 600 miliónov korún a pre firmu to znamenalo jej zdvojnásobenie. J&T sa podarilo predbehnúť záujemcov o tri dni. Táto investícia ich posunula do „inej ligy“. Dnes skupina zamestnáva viac ako 12- tisíc ľudí na Slovensku a v Česku.

Patrik Tkáč v súčasnosti riadi banku a má na starosti aktivity skupiny v Česku. Hovoriť o veľkosti svojej firmy ani o tom, ako si svoje peniaze užíva, mu nerobí problém. Istá dávka okázalosti k nemu patrí.

Pri kúpe pražskej Sparty hľadal novú príležitosť na trhu, i keď futbalu veľmi nerozumel. Dnes je to pre neho nielen seriózny obchod, ale aj veľká zábava.

 

„Firmu riadite dobre vtedy, ak poznáte jej presnú hodnotu.“

Na charitu prispieva, ale veľmi o tom nehovorí. „Nechceme nič ovplyvňovať, lebo sa to môže otočiť proti nám. Ak niekto výrazne pomôže africkým deťom, ľudia tam si zvyknú, že nemusia robiť, a neskôr to zabije celý národ. Vtedy pochybujete, či je to správne.“

Lamborghini, ktoré dostal do daru, nepovažuje za auto, ale za modlu. Inak na bežnú dopravu preferuje limuzíny značky Mercedes.

Jeho skupina rozbehla obrí projekt na lukratívnych pozemkoch, ktoré sa jej podarilo ovládnuť v Bratislave okolo Dunaja, patrí im River Park a v Karloveskej zátoke stoja obytné domy známe ako Karloveské rameno. Pokúšali sa tiež kúpiť 16 domov na pražskom Václavskom námestí, ale tento zámer im nevyšiel.

Tkáčovo meno sa spomínalo aj v súvislosti s návštevou bývalého ministra financií Jána Počiatka na jachte J&T v Monaku a s podozreniami, že na informácii o zmene centrálnej parity koruny pred prechodom na euro táto finančná skupina zarobila miliardy korún.

 

Svadba ako sa ma milionára patrí

Mal tradičnú katolícku svadbu v centre Bratislavy. V Kostole Najsvätejšej Trojice si zobral za manželku menej známu modelku Ivetu Vančovú. Pozornosť obyvateľov ešte pred kostolom pútal veľký prístrešok s občerstvením, v ktorom mladomanželia prijímali gratulácie hostí. S neleštenými limuzínami kontrastoval hráškovozelený trabant s nápisom „mladomanželia“, ktorí Tkáčovci dostali do daru. Honosná svadba a nasledujúca veselica vyšla boháča zhruba na 300 000 eur. Na pompéznej hostine, ktorá po obrade pokračovala v bratislavskom hoteli Crowne Plaza, sa zúčastnilo približne 200 pozvaných. Tkáč pre nich prenajal celé dve poschodia, jedno na zábavu, druhé na ubytovanie. Úlohy starejšieho sa zhostil český herec Marek Vašut, o zábavu sa postarali aj Marián Čekovský či Robo Grigorov. Od najbližších priateľov dostal miliardár nielen zeleného trabanta, ale aj krátky štvorminútový film nakrútený podľa úspešného seriálu Priatelia.

Značka J&T zastrešuje okrem finančníctva viacero odborov od priemyslu cez hotelový biznis, reality, letectvo či médiá. Srdcom obrieho holdingu, jedného z najmocnejších na slovenskom a českom trhu, je J&T Banka.

Dvadsiatka najvýnosnejších firiem J&T sa vyčlenila do samostatného energetického a priemyselného holdingu, ktorý vlastní J&T spolu so skupinou PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera. Zároveň však v J&T vznikli štyri samostatné holdingy: realitný, hotelový, finančný a holding zastrešujúci podnikanie vo Vysokých a v Nízkych Tatrách.

 

Snobská paráda na Štrbskom plese

Túto zimu zdvihla J&T vlnu diskusií turnajom konského póla na Štrbskom plese. Patrik Tkáč sa bránil tým, že chce len priblížiť krásu Tatier bohatej klientele no pre ekologických aktivistov to bolo len snobské predvádzanie ohrozujúce už aj tak krehký biotop Štrbského plesa.

Medzi jeho záľuby patrí aj lietanie. Tomu privátnemu prepadol, keď pred mnohými rokmi rokovali vo VSŽ, chceli urobiť dojem, a tak si na štyridsať minút prenajali lietadlo. Zmenilo to ich životy. Dnes si okrem letov za obchodom dopraje aj lety na večere alebo na lyžovačku. „Uznávam, že je to čisté snobstvo, ale nemôžete stále strážiť náklady,“ vysvetľuje slovenský finančník.

S kamarátom sa stavili o Porsche, kto bude lepší v maratóne v Budapešti. Stávku prehral, no i tak bol veľmi spokojný, prišiel síce o niekoľko miliónov, no vďaka stávke sa mu podarilo schudnúť desať kilogramov.

 

Milovník drahých koníčkov

Je veľkým milovníkom egyptskej kultúry a na diaľku sa pokúšal na aukcii v New Yorku kúpiť dvojmetrovú 4500-ročnú egyptskú dosku so staroegyptským písmom. Bola o živote nejakého pisára a Patrik Tkáč chcel o tom vytvoriť príbeh a nakrútiť film. No ani finanční žraloci nedostanú vždy všetko. Dosku mu však za 55 000 dolárov vyfúklo parížske múzeum Louvre.

 


 

Na Festivale potápačských filmov v Tatrách vyhral jeho krátky film o potopenom Titaniku hlavnú cenu. Ako sám hovorí: „Asi by to vyhral každý, keby mal peniaze na potopenie sa k vraku Titanicu.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financni-magovia, menuAlias = financni-magovia, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:00