Súčasný majetok: 31,27 miliárd eur.
StoryEditor

Európan, ktorý vybudoval najluxusnejšiu ríšu sveta

15.04.2011, 00:00
Autor:
Ivan FreyIvan Frey
Francúz Bernard Arnault, je tvrdý obchodník, ktorý vládne najluxusnejším značkám sveta.

Bernard Arnault Bernard Arnault, taktiež prezývaný francúzsky Donald Trump,  je tvrdý obchodník, ktorý si svoju ambíciu, vybudovať najluxusnejšiu ríšu na svete, snáď lepšie načasovať ani nemohol.

Bolo to obdobie osemdesiatych a deväťdesiatych rokov kedy móda a luxus začali prekvitať, veľké parížske módne domy a značky s luxusným tovarom sa stávali reprezentantmi prestíže a vysokej životnej úrovne.

K hollywoodskym hviezdam sa postupne pridávali manželky a priateľky ruských novodobých oligarchov, bohatí arabskí ropní magnáti a juhoamerickí boháči.

Bernard Arnault

Dátum narodenia: 5. marec 1949
Miesto narodenia
: Rubaix, Francúzsko

Štúdium:
Polytechnická škola v Paríži

Majetok: 41 miliárd dolárov

Záujmy:podnikanie, umenie

Rodinný stav: druhýkrát ženatý

Deti: päť

 

V roku 2007 ho magazín Times uviedol ako jedného zo 100 najvplyvnejších ľudí na svete. Forbes ho uvádza na štvrtom mieste najbohatších ľudí planéty a ako najbohatšieho Európana. Vo svete módy mu s imaním vo výške 41 miliárd zaslúžene patrí prvenstvo. Zviditeľnil sa v roku 1989 premenou, už známeho giganta LVMH, zaoberajúceho sa predajom luxusného tovaru, na globálne impérium prostredníctvom akvizícií, dôvtipného marketingu a odvážneho dizajnu.

Rodinný podnik -  škola života

Arnault vyrastal v Roubaix, v severnom Francúzsku. Po absolvovaní renomovanej školy stavebníctva École Polytechnique s titulom inžinier začal viesť rodinný podnik, Ferret-Savinel, zaoberajúci sa stavebníctvom a predajom komodít. Akcie jeho podniku prevalcovali konkurenciu a dostali sa na čelo lukratívneho rebríčka firiem Francúzskej rivéry. Avšak po tom čo v roku 1981 získali moc francúzski socialisti, Arnault so svojou manželkou a dvoma malými deťmi emigrovali do Ameriky.

V oblasti Palm Beach, na Floride vybudoval komplex ubytovacích zariadení, kondomínium (v USA a väčšine Kanady forma vlastníctva nehnuteľnosti, ktorá vznikne spojením individuálneho vlastníckeho práva k jednotlivému bytu a spoločného vlastníctva spoločných priestorov). Po troch rokoch zveľaďovania Americkej pobočky svojej firmy Ferinel Inc. sa rozhodol vrátiť do rodnej zeme, po tom čo francúzski socialisti prešli na konzervatívnejší ekonomický kurz.

Pred odchodom z Ameriky predal svoj dom na predmestí New Yorku svojmu susedovi, magnátovi Johnovi Klugemu, ktorý ho dal okamžite zbúrať, čím nielen vylepšil svoj výhľad ale aj inšpiroval Arnota k uvedomeniu si skutočnosti, že: „Ak sa niečo musí spraviť, urob to! Vo Francúzsku prekypujeme nápadmi no len zriedkakedy ich zavedieme do praxe.“

Životný nákup

Vo veku 35 rokov použitím rodinných peňazí a pôžičiek kúpil skrachovanú textilnú spoločnosť textilného magnáta Marcela Boussaca, ktorá vo svojom portfóliu obsahovala niekoľko podnikov, vrátane firmy na výrobu jednorazových plienok a slávneho módneho domu Christian Dior. Práve predajom firmy na plienky sa dostal k obrovskému balíčku peňazí, ktorý v roku využil ako chodníček do Louis Vuittona a Moet Hennessy (LVMH). Kúpou akcií za 1,8 miliardy dolárov získal 24 % podiel.

Zlúčením Louis Vuittona a Moet Hennessy v roku 1987 vytvoril LVMH. Akonáhle získal kontrolu do vlastných rúk, ľudí z vedenia oboch spoločností vyhodil a následne tam dosadil vlastný tím.

Súčasťou LVMH sa stali ešte luxusnejšie značky, ku ktorým patrí výrobca tričiek Thomas Pink, klenotníctvo Chaumet, Fendi – obchod s koženými výrobkami, módne línie Pucci and Donna Karan, šampanské Krug, Dom Perignon a Moët & Chandon, koňak Hennessy a Hines, hodinky TAG Heuer , parfémy Marc Jacobs, Chaumet a obchodný dom Le Bon Marché.  So svojím otcom Jeanom stále kontrolujú 47 % akcí LVMH a 63 % volebných práv, pričom sám Arnault vlastní 68 % módnej značky Dior.

Arnault je známy nielen ako obchodník ale aj ako vyznávač umenia a zručný hráč na piano, ku ktorému nemal nikdy ďaleko. Jeho matka bola pianistka rovnako ako jeho prvá manželka ale aj súčasná manželka, kanadská koncertná pianistka Hélène Mercier.  Kombináciou podnikateľských ambícií na jednej strane a láskou  a úctou k umeniu na druhej sa z neho stal najúspešnejší človek módneho priemyslu vôbec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financni-magovia, menuAlias = financni-magovia, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 07:50