TASR/ Jakub Kotian
StoryEditor

Na Slovensku chýba medzigeneračná solidarita, vyhlásil Fico

05.10.2017, 19:58
Autor:
TASRTASR
Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera rok 2018 bude rokom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Na Slovensku chýba medzigeneračná solidarita. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v Bratislave v rámci slávnostného odovzdávania ocenení Sociálny čin roka 2017 a ocenení pre zamestnancov detských domovov (DeD) a oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately úradov práce, sociálnych vecí a rodiny.

"V tejto krajine nám v poslednom období chýba medzigeneračná solidarita. Boli sme naučení v histórii, že sa rodičia starali o svoje deti a potom sa tie deti starali o svojich rodičov. Toto sa nám nejako stratilo. Chceme to motivovať, pretože odložiť svojho príbuzného do kamenného domu je možno niekedy veľmi jednoduché, ale je to aj niekedy veľmi ťažké pre toho človeka. Budeme preto podporovať, aby starostlivosť o ľudí bola poskytovaná v maximálnej možnej miere v domoch, v bytoch, tam, kde ľudia bývajú, aby nemali pocit odlúčenosti, ktorý nastáva, keď je človek poslaný z rodiny preč," povedal predseda vlády.

Podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera (Smer-SD) rok 2018 bude rokom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. "Do legislatívneho procesu sme spustili novelu zákona, ktorá sa týka tejto problematiky," oznámil.

Podľa jeho ďalších slov do konca tohto roka budú tri nové štátne resocializačné zariadenia, ktoré budú kompletne riešiť resocializáciu detí určených do týchto zariadení ktorýmkoľvek súdom v SR. "Máme záujem po 18 mesiacoch prehodnotiť systém resocializácie, do akej miery napĺňa tá služba očakávania, či je potrebné prípadne zmeniť spôsob resocializácie," dodal šéf Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Ocenenie v kategórii zamestnancov zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately získala Marcela Chromčová (DeD Uralská, Košice), Nina Godóová (KS Alžbetka, n.o.), Anna Marenčíková (DeD Holíč), Iveta Valovičová - SED Banská Bystrica (neštátny detský domov), Valéria Švantnerová (DeD Banská Bystrica), Vlasta Šimová (DeD Ratolesť Tŕnie) a Ján Falťan (DeD Škovránok, Hnúšťa).

V kategórii zamestnancov oddelení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately dostala ocenenie Otília Gubová, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Nové Zámky, Iveta Vargová, ÚPSVaR Komárno, Eva Drengubiaková, ÚPSVaR Ružomberok, Janka Konkoľová, ÚPSVaR Stará Ľubovňa, Zoltán Šafran, ÚPSVaR Stropkov, Jozef Seman, ÚPSVaR Michalovce a Eva Pétiová, ÚPSVaR Lučenec.

V kategórii Sociálny čin roka 2017 ocenenie získali Romana Bandová, Domov sociálnych služieb pre dospelých v Zavare, Márius Dismas, primátor mesta Handlová Rudolf Podoba a obec Nový Tekov.

Partnerom sekcie Generačná výmena je Ministerstvo hospodárstva SR.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/generacna-vymena, menuAlias = generacna-vymena, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:01