archív Fine Destillery
StoryEditor

Maďarsko na neregulovanú výrobu destilátov doplatilo. Hlavne únikom na spotrebnej dani

30.08.2018, 00:00
Rozhodne to pocítia všetci výrobcovia, či už pestovateľské pálenice, alebo liehovary, či samotní distribútori, a to v podobe poklesu predaja destilátov, tvrdí obchodný zástupca liehovaru Fine Destilery Slovakia Marián Bédi.

Médiami sa nedávno prehnala správa o tom, že by malo byť beztrestné domáce destilovanie. Ako to vnímate?
Ako populizmus a prihrievanie si vlastnej politickej polievočky. Zatiaľ to nie je schválené a s takýmto návrhom sa nestotožňujeme. Pochopiteľne ak by sa tak stalo, je veľká pravdepodobnosť, že štát nebude schopný skontrolovať výrobu takéhoto alkoholu, príde k únikom na daniach, nehovoriac o zdravotnej nezávadnosti, a iných možných negatívnych dopadoch.

Nie sme prvou krajinou kde sa chystá niečo podobné. Ako príklad uvediem Maďarsko...
V Maďarsku na podobné kroky doplatili. Hlavne išlo o obrovské úniky na spotrebnej dani a deformáciu trhu s vlastnými výrobcami destilátov.

Mala by podobná liberalizácia nepriaznivé dopady aj na vás?
Nepochybne. Pre pestovateľov síce už veľmi vyrábame menej, no pocítime druhotný efekt a to v podobe zníženého dopytu po destilátoch.

Ľudia si postupom času zvykli kupovať aj prémiovejšie produkty. Je cítiť zmena spotrebiteľského chovania aj vo vašom segmente?
Určite to cítime. Ľudia si uvedomujú, že to nie je len tak vypáliť kvalitný destilát. Jednak sa ľudia vzdelávajú a dokážu si preštudovať niečo o tom na internete. Verejnosť sa tak môže dozvedieť, ako je výrobca zaťažený daňami a ostatnými výrobnými nákladmi, aká je výroba kvalitného destilátu náročná.

Farmárov takmer každý rok ovplyvnia poryvy počasia. Dokáže zlý pestovateľský rok zapôsobiť aj na výslednú sumu vášho produktu?
Určite áno. Tento rok bol na ovocie relatívne dobrý. Ale napríklad po minulé roky to bolo slabšie. Buď plody zamrzli, stalo sa nám, že marhuľové stromy ani nezakvitli. Pochopiteľne, ak je slabá úroda, ovocie bude drahšie. Pred dvomi rokmi sme sa dostali až do štádia, kedy chceli pestovatelia za kilogram marhúľ na pálenie až jedno euro, čo je už pre nás veľmi vysoká cena..

Výrobky môžeme označiť ako produkty s vyššou cenovkou. Koľko je potrebných marhúľ na pol litra destilátu?
Cenu nevnímam ako vysokú, nakoľko na pol litra destilátu potrebujeme približne 10-15 kg ovocia v závislosti od cukornatosti. Spotrebná daň z liehu pri baleni 0,5L a 52% alkoholu vychádza na necelé 3 eurá a kde sú ďalšie náklady ako napríklad spracovanie, výroba, energie, obaly, odpady, povinné evidencie, štatistiky, hlasenia....

Odkiaľ odoberáte ovocie?
Snažíme sa nakupovať hlavne z nášho regiónu, robíme aj výkup ovocia v blízkom okolí. Samozrejme všetky komodity v kraji nevieme zohnať, takže aj samotný nákup vhodných surovín na spracovanie je relatívne náročný..

Aký produkt je najobľúbenejší?
V prvom rade je to marhuľovica. Začína sa nám ale tiež veľmi dobre predaj borovičky. Ľuďom chutí, nie je príliš ihličnatá a je jemnejšia. Ďalej nasleduje slivovica a hruškovica. To je gro, ktoré tvorí základ predajnosti destilátov.

Už dlhšie sa venujete aj výrobe menej tradičným výrobkom. Aké to sú?
Jednoznačne orechovica. Ide väčšinou o limitované edície, kde sme podľa starej receptúry macerovali zelené orechy. Vyvíjali sme recept asi pol roka, kým sme uznali, že sme dospeli k finálnej verzii. Ide o špecifický produkt, nakoľko do nej ide viac ako tridsať ingrediencií. Výsledkom je unikátny orechový likér. Ďalšie netradičné výrobky sú napríklad destiláty z piva, ríbezlí..

Fanúšikovia mohli na sociálnej sieti vidieť aj maliny v rozpracovanom stave...
Ide o tohtoročnú limitovanú edíciu. Už teraz vieme, že pôjde o nedostatkový tovar. Aktuálne máme už 80 percent predpokladaného výrobku predaného. Vonia nádherne.

Ďalším netradičným produktom je aj pivovica. Robite ju stále?
Začali sme ju robiť medzi prvými na trhu. Vymysleli ju ale bratia Češi pri výrobe nealkoholického piva. Odstredili alkohol, ktorý predestilovali a vznikla pivovica. My nakupujeme a destilujeme pivo s vyšším obsahom alkoholu. Ide o jemný obilný destilát, v ktorom cítiť v pozadí typické tóny piva, jej predaj klesol, ale vyrábame ju stále..

Okrem výroby ste sa dali aj na import a export. Začali ste s rumom z ostrova Maurícius. Prečo?
Výrobok importujeme a exportujeme ďalej do európskych krajín, po tom, ako nás subjekt oslovil s touto ponukou. Je to exkluzívny destilát z cukrovej trstiny a zatiaľ jediný zahraničný artikel ktorý robíme. Evidujeme zvýšený dopyt po takýchto zahraničných prémiových rumoch.

​Partnerom sekcie Generačná výmena je Ministerstvo hospodárstva SR.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/generacna-vymena, menuAlias = generacna-vymena, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:06