StoryEditor

Na svetové moria vyráža kolos Freedom of the Seas

15.05.2006, 00:00
Kým svetu elektroniky vládne miniaturizácia, doprava sa uberá opačným smerom. Nie je to tak dávno, čo sa svetu predstavil lietajúci panelák Airbus A380. A teraz sa na moria uberá plávajúci zábavný park s názvom Freedom of the Seas.

Freedom of the Seas, alebo po slovensky Sloboda morí, je s výtlakom takmer 160-tisíc ton najväčšia osobná loď sveta a z trónu zosadila doterajšiu kráľovnú Queen Mary 2.

Loď superlatívov
Nový kolos je síce o šesť metrov kratší než Queen Mary 2, zato o 15 metrov širší. Jeho rozmery sú pozoruhodné. Loď je dlhá 339 metrov a široká 56 metrov. Pätnásť palúb ponúka zábavu a oddych celkovo pre 4 375 cestujúcich. O ich pohodlie a bezpečnosť sa stará 1 360 členov posádky. Spolu 72 metrov vysoká loď pláva cestovnou rýchlosťou 22 uzlov (približne 40 km/h).
Na prvú plavbu vyrazí kolos 4. júna z domovského prístavu v Miami. Plavba potrvá sedem nocí a loď sa zastaví v Cozumeli (Mexiko), George Towne (Grand Cayman), v Montego Bay (Jamajka) a v súkromnom prístave prevádzkovateľskej spoločnosti Royal Caribbean Cruise Line v Labadee (Hispaniola).

Zábava a oddych
Nový plávajúci zábavný park ponúka cestujúcim rôzne atrakcie. Kým bazén a malá železnica patria k takpovediac povinnej jazde staviteľov lodí, Freedom of the Seas ide ešte ďalej.
V rámci Zóny H2O ponúka atraktívny vodný park. Jeho súčasťou je bazén pre surfistov, kde v bazéne so šírkou deväť a dĺžkou 12 metrov umelé vlny napodobňujú pobrežné vlnobitie. Zábavný vodný park svojimi pestrofarebnými sochami pravdepodobne priláka najmä deti. Zo všetkým strán tu strieka, vyteká alebo padá voda a nikoho nenechá suchého.
Chýbať nesmie ani tradičný športový bazén, kde sa počas sedemdňovej okružnej plavby po Karibiku môžu organizovať súťaže v plávaní, vo vodnom balete či vodnom póle.
A aby nevznikol ani len náznak nudy, loď ponúka umelú 13 metrov vysokú horolezeckú stenu s rôznymi stupňami obťažnosti.
Freedom of the Seas má na svojej palube ešte jednu raritu. Ako prvá výletná loď ponúka bojachtivým cestujúcim kompletne vybavený boxerský ring.
Na lodi tohto kalibru nesmie chýbať ani nákupná "ulica". Na Freedom of the Seas je dlhá sto metrov.
Kabíny pre cestujúcich sú priestranné a všetky sú vybavené televízormi s plochou LCD obrazovkou. Na lodi sa ich nachádza 1 817.
Azda najpozoruhodnejším obytným priestorom je prezidentský apartmán. Na ploche 113 m2 sa nachádzajú štyri spálne, štyri kúpeľne a terasa (75 m2) s vírivkou a barom. Jeho kapacita je 14 ľudí.

Honosná loď, honosné ceny
Plavba s Freedom of the Seas nie je práve najlacnejšia. Ceny sú pre celý svet jednotné tak, ako ich určuje katalóg majiteľa lode, spoločnosti Royal Caribbean Cruise Line.
Podľa typu kajuty sa ceny pohybujú od 720 do 2 840 eur na osobu na noc. Prevádzkovateľ rozoznáva vonkajšie a vnútorné kajuty. Vnútorné majú iba malé okrúhle okienko, prípadne žiadne. Vonkajšie kajuty môžu mať veľké okno s výhľadom na more alebo okno aj terasu.
Najdrahší je, samozrejme, prezidentský apartmán, ktorý stojí 9 780 eur na osobu.
V cene lodného lístka je plná penzia, prístup do všetkých priestorov lode a účasť na všetkých organizovaných zábavných či športových programoch.
Pre Slovensko ponúka lístky viedenská cestovná kancelária Caravelle Seereisen, ktorá spolupracuje s viacerými slovenskými cestovkami. V stálej ponuke má Freedom of the Seas kancelária MTA Travel, niektoré cestovky na požiadanie zabezpečia lístok, napríklad bratislavský Intercontact.
Ako pre HN povedal riaditeľ Caravelle Seereisen Manfred Jägersberger, zo Slovenska zatiaľ na túto loď nemajú žiadnu objednávku.

Nestále prvenstvo
Trh výletných lodí sa prudko rozvíja a Freedom of the Seas sa zo svojho prvenstva nebude tešiť dlho. Podľa denníka Financial Times Deutschland nórske lodenice Aker, ktoré vyrobili aj Slobodu morí, už pracujú na projekte Genesis. Tá bude suverénne najväčším plávajúcim kolosom: bude mať kapacitu 5 400 cestujúcich a dĺžku 360 metrov. Na vodu ju majú spustiť už v roku 2009.

Freedom of the Seas, alebo po slovensky Sloboda morí, je s výtlakom takmer 160-tisíc ton najväčšia osobná loď sveta a z trónu zosadila doterajšiu kráľovnú Queen Mary 2.


kliknite pre zväčšenie

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/infografika, menuAlias = infografika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 21:23