StoryEditor

Ekopredplatné sa osvedčilo

26.07.2006, 00:00

Každý majiteľ nového elektrovýrobku je už takmer rok zároveň aj ekologicky mysliacim jedincom. Nie že by sa environmentálne povedomie ľudí zázračne zmenilo zo dňa na deň. Do pozitívneho vzťahu k životnému prostrediu nás totiž dotlačila európska i domáca envirolegislatíva. Tá vlani v lete stanovila predajcom povinnosť pripočítať k cene kupovaného výrobku i recyklačný poplatok. Ten sa pohybuje v rozpätí od desiatich do niekoľkých stoviek korún a je vlastne akýmsi predplatným na ekologickú likvidáciu nášho nového elektrospotrebiča v čase, keď nám už definitívne doslúži.
Poplatok vyvolal v radoch niektorých obchodníkov obavy. Najmä z toho, že nová envirodaň neprimerane zvýši pultové ceny výrobkov, a tým prispeje i k prepadu tržieb. Predajcovia sa navyše obávali aj ďalšej povinnosti, ktorá im vyplynula z novej legislatívy. Je ňou nutnosť bezplatne odoberať staré elektrovýrobky od svojich zákazníkov a zabezpečiť ich ekologickú recykláciu.
Našťastie, čas ukázal, že ani jeden z týchto varovných signálov sa nenaplnil. Tržby elektropredajní naďalej rastú, ceny dokonca mierne klesajú, i keď je v nich zahrnutý recyklačný poplatok. Z ekologickej likvidácie nefunkčnej elektroniky, spotrebičov i svietidiel sa dokonca stal dobre prosperujúci biznis, na ktorom vyrástlo viacero nových podnikov. I keď ekologické poplatky majú i dnes svojich odporcov, v prípade elektroniky bolo ich zavedenie zrejme najlepším možným riešením.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 04:54