StoryEditor

Nad mediálnou zdochlinou

14.10.2005, 00:00
Konkurz na post riaditeľa Slovenského rozhlasu si v uplynulých dňoch v médiách zaslúžil pozornosť kvôli údajnému konfliktu záujmov, v ktorom sa mal ocitnúť jeden z kandidátov, pretože vlastnil podiel v súkromnom rádiu Twist.

Konkurz na post riaditeľa Slovenského rozhlasu si v uplynulých dňoch v médiách zaslúžil pozornosť kvôli údajnému konfliktu záujmov, v ktorom sa mal ocitnúť jeden z kandidátov, pretože vlastnil podiel v súkromnom Rádiu Twist. Pozornosti verejnosti a novinárskej obce však popri tejto kauze unikli správy o skupinke investorov, ktorá sa v závere minulého roka ako sup vrhla práve na Twist, kedysi druhé najsilnejšie spravodajské médium v slovenskom rozhlasovom éteri. "Sústa" z Hrycovho rádia si trhajú dodnes. O možných zmenách vo vlastníckych vzťahoch v Twiste bude Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhodovať na svojom ďalšom zasadaní. Väčšinový, 58-percentný podiel, chce získať spoločnosť Devín, patriaca k skupine Dividend Group. V tejto, ako sa sama nazýva, humánne navzájom prepojenej skupine podnikov, je humánnym spojivom člen predstavenstva František Alexander Zvrškovec. Zvrškovec, ktorý po 68. roku emigroval do Švédska. Je známy ako spoluzakladateľ od redakcie Hospodárskych novín odtrhnutého a dnes už zaniknuvšieho Hospodárskeho denníka. Ambíciu preniknúť na mediálny trh svojimi krokmi deklaroval už v 90. rokoch. Z tejto dekády je menej známe spojenie jeho spoločnosti IS Dividend s vytunelovanými investičnými fondmi IF Ipeľ a Ister.
Rádio Twist v 90. rokoch slávilo úspechy vďaka jeho informačnej protiváhe voči verejnonesvojprávnym médiám počas mečiarovskej éry. Dnes dosahuje počúvanosť sotva štyri percentá. Zašlá sláva média, ktoré ešte donedávna oficiálne kontroloval Andy Hryc, však bola pre "švédskeho zahraničného investora" dosť príťažlivým magnetom. Napriek mizernej počúvanosti licencia Twistu a široká sieť vysielačov predstavujú veľmi hodnotný poklad, ktorý by so schopnými manažérmi dokázal v pozitívnom zmysle slova znova zamútiť vodu v malom slovenskom rozhlasovom rybníku. To by však okolo tela bezvládneho rádia museli krúžiť ľudia s poctivými záujmami. František Zvrškovec, zakladateľ strany Prosperita Slovenska a od apríla aj otec revolučnej myšlienky dostavby budovy Slovenského národného divadla, hovoril o svojich zámeroch viackrát v odvysielaných reláciách Ranný, resp. Večerný hosť Rádia Twist. O jeho zásluhách sa môžu ľudia dozvedieť aj z internetovej encyklopédie Wikipedia, ktorá navlas kopíruje stránky spoločnosti Dividend Group. O potenciálnom slovenskom mediálnom magnátovi, ktorý má ambíciu účinkovať v politike, si však možno prečítať aj v rozsudku Najvyššieho súdu SR. Ten v marci 2003 potvrdil verdikt Krajského súdu v Žiline a F. A. Zvrškovca odsúdil na dva roky odňatia slobody podmienečne za trestný čin podvodu v spolupáchateľstve. S ďalšími dvoma osobami (jeden figuruje aj v dozornej rade spol. Devín) v roku 1996 ako člen Predstavenstva Geostroj Turčianske Teplice cez spoločnosť Con-tech spôsobil tejto firme škodu 1,113 milióna. Sumu firma vyplatila ako províziu za fiktívne vymoženie neuhradených pohľadávok. Škody, ktoré dokáže napáchať médium v takýchto rukách, sa budú vyčísľovať oveľa ťažšie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 22:04