StoryEditor

Nové obvinenia spoločnosti Facebook

02.10.2021, 12:00
Zvlášť znepokojujúce je tvrdenie, že Facebook v zásade ignoroval informácie o drogách a obchodovaní s ľuďmi.

Prvotným cieľom Facebooku bolo ľudí spájať. Ktovie, či CEO najznámejšej sociálnej platformy na svete na toto poslanie už medzičasom nezabudol. Spoločnosť Marka Zuckenberga sa totiž opäť musí vysporiadať s novými odhaleniami. Všetko nasvedčuje tomu, že zakladateľ bude musieť opäť čeliť závažným obvineniam, tak ako to bolo v prípade Cambridge Analytica.

Denník Wall Street Journal hovorí o novej sérii obvinení na základe informácií z interných zdrojov spoločnosti. Dokumenty odhaľujú vážne problémy, voči ktorým sa Facebook ohradil. Obvinenia hovoria o tom, že sociálna sieť uplatňovala na kontrolu komunikácie celebrít, politikov a iných celebrít iné pravidlá, aké boli uplatňované na bežných používateľov.

Zvlášť znepokojujúce je tvrdenie, že Facebook v zásade ignoroval informácie o drogách a obchodovaní s ľuďmi. Zo zverejnených dokumentov vyplýva, že zamestnanci spoločnosti pravidelne označovali ľudí a informácie spojené s činnosťou drogových karteloch a obchodu s ľuďmi, ale reakcia spoločnosti bola údajne „slabá“.

Ďalším problémom je žaloba z rád vlastných akcionárov. Skupina akcionárov uviedla, že Facebook dal americkej Federálnej obchodnej komisii 5 miliárd dolárov na vyriešenie škandálu známeho ako prípad Cambridge Analytica. Po ročnom vyšetrovaní v prípade Cambridge Analytica musel Facebook v USA zaplatiť rekordnú pokutu 5 miliárd dolárov za „klamanie“ používateľov o tom, že uchová ich osobné údaje v súkromí. Spoločnosť porušila dekrét o súhlase z roku 2012 tým, že zdieľala informácie patriace 87 miliónom užívateľom s dnes už neexistujúcou britskou politickou poradenskou spoločnosťou Cambridge Analytica. Kvôli škandálu klesali akcie Facebooku v roku 2018 až o 40 percent.

Investing.com

​Výkon spoločnosti Facebook Inc. za 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Dokumenty tiež ukazujú, že Facebook vedel, že platforma Instagram je pre tínedžerov toxická. V prieskume vykonanom samotným Facebookom sa zistilo, že Instagram nie je vhodným miestom hlavne pre mladistvých ľudí a zhoršuje ich obraz o sebe. Zarážajúce je, že túto štúdiu Zuckerbergov gigant nezverejnil. Zdá sa teda, že platforma zdieľa s verejnosťou iba to, čo jej vyhovuje.

Tento týždeň sa akciám spoločnosti veľmi nedarí a stoja za tým aj práve nežiaduce odhalenia. Facebook by mal čoskoro zverejniť viac podrobností o ich výskume a o tom, ako sociálna sieť Instagram ovplyvňuje duševné zdravie mladistvých. Najskôr by mali byť údaje zdieľané iba s určitými orgánmi. Neskôr by mal Facebook zdieľať údaje so širšou verejnosťou. Uvidíme aké výsledky prinesie samotná platforma a ako na tieto zistenia budú reagovať investori.

Komentár hlavnej analytičky ProfitLevel Lucie Žárskej

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:00