StoryEditor

Krátkozrakí politici

08.02.2007, 23:00

Robertovi Ficovi sa podľa očakávaní podarilo v parlamente presadiť novelu zákona o regulačnom úrade. Zákon okrem iného rozhodol o tom, že o cenách energií by mala rozhodovať úplne nová regulačná rada. Šesť budúcich bábok, ktoré v strachu zo svojho novelou umožneného príliš ľahkého odvolania nemusia rozhodnúť odborne, ale podľa vôle politikov.
Doteraz platná legislatíva určovala, že šesťčlenná regulačná rada sa má obmieňať po dvoch členoch každé dva roky. Tento model zaručoval väčšiu politickú nezávislosť, keďže sa v rade mohli stretnúť ľudia volení počas dvoch volebných období. Súčasnej koalícii sa to však akosi málilo. Nestačilo, že súčasná vládna trojka by si počas svojho riadneho volebného obdobia mohla dosadiť podľa tohto modelu štyroch členov, oni potrebujú všetkých šesť postov.
Rád by som veril, že súčasná exekutíva k tomuto kroku skutočne pristúpila kvôli tomu, že terajšia regulačná rada je podľa náznakov vládnych politikov skorumpovaná a rozhoduje zle. Lenže sa zdá, že súčasná regulačná rada svoju úlohu vankúša medzi dvomi mlynskými kameňmi predstavujúcimi energetické firmy a vládu želajúcu si minimálne ceny pre svojich voličov, hrala pomerne dobre a bola pokiaľ možno nezávislá, presne ako to stanovuje zákon.
Rád by som veril, že súčasná vládna koalícia na uvoľnené posty dosadí skutočných "fachmanov", a že, ako tvrdia predstavitelia všetkých troch vládnych strán, odbornosť určite zvíťazí nad politicky motivovanými nomináciami.
Pretože takmer dve desaťročia po páde poslednej diktatúry v našej krajine by už odborné rozhodnutia o takých dôležitých témach ako energetika a ekonomika všeobecne nemali byť prijímané na základe protekcie a mocenských hier, ale na základe odbornosti.
A tak zostáva len dúfať, že koaliční partneri sa tentoraz naozaj vydajú smerom, ktorý deklarujú, a že tak ukážu cestu všetkým bývalým aj budúcim vládam. Politici tak síce stratia niečo zo svojho vplyvu, ale získajú na dôveryhodnosti a možno aj na voličskej základni. Zatiaľ ani jedna garnitúra si neuvedomila, že výmena postov každé štyri roky tejto krajine škodí a politická krátkozrakosť sa nevypláca.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:10