StoryEditor

Politička z titulných stránok

04.01.2006, 23:00

Ako o najväčšom prekvapení na našej vnútropolitickej scéne sa v poslednom období hovorí o náraste volebných preferencií Slobodného fóra. V budúcom parlamente už túto politickú stranu vidia mnohí politológovia, novinári, ale aj niektorí koaliční či opoziční politici. Dnes však ide o prehnaný optimizmus. Nad účasťou Zuzany Martinákovej a jej politických súputníkov v povolebnej NR SR visí ešte mnoho otáznikov. Na čo by teda optimisti nemali zabúdať?
Po prvé, na skutočnosť, že výskumné agentúry pri prieskumoch verejnej mienky pracujú s takzvanou štatistickou chybou približne plus -mínus troch percent. Volebné preferencie pohybujúce sa medzi šiestimi až siedmimi percentami tak ešte zďaleka neznamenajú istotu zasadnutia do parlamentných lavíc. Ďalší faktor, ktorý pred voľbami určite zafunguje, je strach voličov z prepadnutia ich hlasov. Ak sa strana v období pred voľbami pohybuje tesne okolo hranice zvoliteľnosti, časť ľudí podporí radšej väčšiu politickú stranu, pri ktorej má istotu, že sa dostane do parlamentu. Takémuto riziku sa síce môžu malé strany vyhnúť, musia však mať jasne vyprofilovaný program, silné ideové zázemie a pevnú členskú základňu. Slobodné fórum je zatiaľ stranou jednej ženy. Nedisponuje tímom lídrov, ktorí by dokázali komunikovať odborné témy a prezentovať sa ako politici, ktorí prinášajú riešenia. Ak sa hovorí, že Smer-SD neponúka zrozumiteľnú politickú alternatívu, tak v prípade SF to platí dvojnásobne. Zuzana Martináková sa zatiaľ prezentovala len masívnou účasťou v médiách -- až neprimeranou postaveniu, ktoré dnes má na politickej scéne -- a zdrvujúcou kritikou zdravotníckej reformy. Keď však v období pred voľbami nastúpia do médií silní politickí hráči, ktorí budú určovať témy volebnej diskusie, môže sa stať, že sa im podarí úspešne odčerpať časť Martinákovej prívržencov.
Možnosť takéhoto scenára si v SF uvedomujú, no na jeho odvrátenie zvolili zlú taktiku. Namiesto personálneho a programového posilňovania chcú rokovať o predvolebnej spolupráci s HZD a ANO. Ak by k tomu došlo, padol by aj posledný Martinákovej argument -- zdôrazňovanie slušnosti v politike. Občania by sa potom mohli oprávnene pýtať, čo im vlastne ponúka tá pani z prvých stránok časopisov, ktorej za chrbtom stoja bývalý Mečiarov ústredný tajomník Jozef Grapa a škandálmi poznamenaný Pavol Rusko. Odpoveď by bola jednoduchá -- len ďalší marketingový produkt.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:23