StoryEditor

Zbližovanie na úkor USA?

29.01.2007, 23:00

Minulotýždňová návšteva ruského prezidenta Vladimíra Putina v Indii (Deň republiky) bola poučnou ukážkou správania sa oboch krajín v nových podmienkach presúvania ťažiska svetového diania z brehov Atlantiku do Ázie. Indii sa hospodársky darí veľmi dobre (8-percentný rast HDP) a stáva sa globálnou veľmocou. Napriek pretrvávajúcim hlbokým sociálnym rozdielom sa tu zrodila asi tristomiliónová stredná trieda s podobnými spotrebiteľskými návykmi, aké majú obyvatelia v najvyspelejších západných štátoch.
Indické hospodárstvo si udrží vysoké vzostupné tempo iba pri zabezpečení prísunu energetických zdrojov. Projekcie energetickej spotreby vyrážajú dych - o 15 rokov vyskočia na trojnásobok. V núdzi je každá podávaná ruka dvojnásobne vítaná, a to obzvlášť od takej kľúčovej energetickej veľmoci, akou je Rusko. A Putin priletel do Dillí s ponukou dvoch komodít: zbrane a energia.
Bývalý Sovietsky zväz bol hlavný dodávateľ zbraní do Indie. Po zániku bipolárneho sveta sa India správa pri nákupe zbrojných systémov viac trhovo a žiada výhodný pomer kvality a ceny. Predvídavý Vladimír Putin prišiel lobovať za ruské stíhačky MIG-35, kde sa Indom navyše ponúkla spoločná výroba motorov. Transfer ruskej techniky by sa tým nekončil a India dostáva príležitosť spolupracovať pri vývoji nového bojového vrtuľníka a univerzálneho vojenského prepravného lietadla.
Hladnejší ako po dovoze špeciálnej techniky sú Indovia po uhľovodíkových zdrojoch energie. Uvažuje sa o výstavbe severojužného ázijského koridoru - ale Himaláje nútia k úvahám o riskantnej trase cez Irán. V hre sú aj indické vklady do rozvoja náleziska na Sachaline.
Putin sa pokúša diverzifikovať zahraničné investície v Rusku a India by bola vhodným kandidátom. Jej cielené investície by boli v splátkami starého dlhu voči ZSSR. Tým by klesla závislosť Ruska od západoeurópskeho a amerického kapitálu bez nutnosti siahať po ponúkajúcich sa investíciách z Číny.
Rusko stavia v Indii dva a postaví zrejme ďalšie štyri atómové reaktory. Indická jadrová energetika sa rozbieha napriek tomu, že nepodpísala zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Indii už smú predávať jadrovú technológiu aj americké firmy a konkurovať tak ruským.
Z Washingtonu počuť úvahy o formovaní sa nového ázijského záujmového trojuholníka. Sú však prehnané, pretože Moskva i Dillí vnímajú pomery v 21. storočí ako etablujúce sa multipolárne usporiadanie sveta, kde USA prestávajú byť hegemónom a strašiakom.

Adrian Peter Pressburg, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:23