StoryEditor

Tesla postaví giga továreň v Nemecku

08.10.2021, 14:39
Výstavba má svojich fanúšikov ale aj odporcov, ktorí sa boja, či bude automobilka dodržiavať všetky pravidlá a či nebude uprednostňovaná.

Vizionár a zakladateľ spoločnosti Tesla plánuje postaviť novú Gigafactory v Nemecku. Finálne schválenie nemeckej továrne bude trvať ešte niekoľko týždňov, ale Musk chce predstaviť svoje plány už tento týždeň v malom mestečku Gruenheide, kde sa bude konať lokálny veľtrh.

Výstavba má svojich fanúšikov ale aj odporcov, ktorí sa boja, či bude automobilka dodržiavať všetky pravidlá a či nebude uprednostňovaná. Aký vplyv bude mať na Teslu postavenie továrne? Bude prínosom pre Nemecko, a čo na to vravia iné automobilky v štáte?

Tesla bude ničiť konkurenciu

Pred pár rokmi by sa žiadny aktuálny výrobca automobilov v Nemecku neobával príchodu silnej elektrickej konkurencie na ich územie. Dnes je všetko inak. Tesla vytvorí blízko Berlína megalomanský nový závod na výrobu jej elektrických vozidiel.

Tento krok môže ohroziť tradičnú nemeckú kultúru produkcie automobilov so spaľovacími motormi. Oficiálne konečné schválenie síce ešte spoločnosť nedostala, ale mnohí sa domnievajú, že to je iba otázka času. Od roku 2014 trhová kapitalizácia Tesly bola cca viac ako 800 miliárd dolárov, teda trikrát viac ako majú spolu tri najväčšie nemecké automobilky VW, Daimler a BMW.

Zdroj: www.ycharts.com

Menej škodlivých emisií v Nemecku

Pre Teslu je výhodou, že jednotlivé krajiny sa snažia znížiť svoje emisie. Za posledných pár rokov sa jej podarilo zarobiť 3,3 miliardy dolárov v USA, kde musia tiež výrobcovia automobilov znižovať emisie. Táto úloha pre nich nie je ľahká a často dostávajú pokuty. Európska únia v júli 2021 udelila pokuty v celkovej výške 875 miliónov eur nemeckým výrobcom automobilov. Pokutu dostali za dohodu o obmedzení vývoja a zavádzania systémov kontroly emisií v automobiloch.

V USA automobilky nedokážu splniť ciele v oblasti znižovania emisií, preto museli kupovať kredity od spoločností ako Tesla. V EU čaká automobilky pravdepodobne podobný scenár. Environmentálne ciele Európy sú striktne stanovené. Dnes tvorí cestná doprava  približne 20 % všetkých emisií skleníkových plynov v EÚ. Cieľom Európskej únie je do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutrálnosť, to znamená vytvorenie hospodárstva s nulovými emisiami skleníkových plynov.

Musk sa opiera o boj proti zmene klímy

Vizionár Elon Musk sa právom obáva byrokracie a prísnych zákonov v krajine. V liste pre domáce orgány počas apríla 2021 uviedol, že komplexné plánovacie požiadavky krajiny sú v rozpore s naliehavosťou potrebnou na boj proti zmene klímy. Odbory v Nemecku pozorne sledujú vývoj okolo závodu, chcú, aby spoločnosť splnila poriadne všetky zákony na ochranu životného prostredia, stavebné zákony a v neposlednom rade aj pracovné zákony.

Na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že v krajine vzniknú nové pracovné miesta, čo prispeje k celkovej ekonomike Nemecka. Z továrne by mohlo ťažiť aj Poľsko, nakoľko bude postavená blízko hraníc a teoreticky by mohla zamestnávať ľudí aj z tejto krajiny.

Tesla uvádza, že jej hlavným poslaním je urýchliť globálny prechod na trvalo udržateľnú energiu prostredníctvom čoraz dostupnejších elektrických vozidiel a energetických produktov. Táto misia pôsobí honosne a ušľachtilo, je otázne nakoľko sa jej tento cieľ bude dariť splniť a ako to bude vplývať na vývoj akcií spoločnosti.

Vývoj hodnotí akcií spoločnosti Tesla počas 5-tich rokov. (Zdroj: www.invesing.com) 

Komentár hlavnej analytičky ProfitLevel Lucie Žárskej

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:03