Európska úniaReuters
StoryEditor

Eurozóna rastie najrýchlejšie za posledných 10 rokov. Dokedy jej to vydrží? (komentár dňa)

16.11.2017, 23:00
Eurozóna ako celok si užíva najrýchlejší ekonomický rast za poslednú dekádu.

A podľa viacerých ekonómov je to len začiatok veľkého rastového cyklu pri nízkej inflácii. Európsky región sa rovno z finančnej krízy dostal do dlhovej krízy, kedy už to vyzeralo na rozpad samotnej eurozóny, alebo odchod slabších krajín z menového bloku. Po zásahoch centrálnej banky a bailoutoch viacerých krajín sa eurozóna spamätala a momentálne zažíva zlaté ekonomické časy.

V Európe však je stále čo zlepšovať. Napríklad produktivita v EU je ešte stále menšia v porovnaní s ostatnými vyspelými ekonomikami a miera nezamestnanosti na druhej strane stále vysoká. Preto je tu ešte priestor na zlepšenie, ktoré by mohlo ekonomický rast ešte urýchliť.

Medzinárodný menový fond v pondelok vydal samostatný report, kde vyzdvihol rast eurozóny a pochválil európske krajiny za ich dobrý výkon. Navyše, MMF očakáva pokračovanie tejto pozitívnej situácie aj v ďalších kvartáloch. Avšak, aby nebol report len o samej chvále, Veľká Británia sa dočkala významného pokarhania. MMF britským ostrovom predpokladá veľmi pomalý rast, a to najmä kvôli politickej nestabilite v krajine a nastávajúceho brexitu.

Odhadovaný rast eurozóny bol už ekonómami revidovaný nahor až osemkrát tento rok. Správnosť korekcií potvrdili aj utorkové dáta, keď rast eurozóny za tretí kvartál dosiahol kvartálne 0,6 percenta, čo je viac než očakávaných 0,5 percenta a zároveň aj viac než dlhodobý priemer. Medziročná zmena skočila na 2,6 percenta, čo trh predpokladal. Aktuálna expanzia trvá už približne štyri roky a podľa niektorých indikátorov sa EU nachádza približne v strede veľkého rastového cyklu. Podľa francúzskeho guvernéra v ECB Coeura sú európske ekonomiky v najlepšom stave od založenia eura v roku 1999.

Expanzia ekonomiky je založená hlavne na extrémne uvoľnenej monetárnej politike ECB, ktorá znížila sadzby do negatívneho pásma a začala vo veľkom nakupovať prevažne štátne dlhopisy. To pomohlo naštartovať úverový mechanizmus a zvýšilo optimizmus v EU na 17-ročné maximá. Európske firmy dnes najímajú nových zamestnancov a ich tržby a zisky prekonávajú odhady, čo sa podpisuje pod rast hodnoty akcií.

Aby sme sa však vrátili do reality, v EU je ešte stále veľa slabých bodov. Nízka produktivita, vysoká nezamestnanosť mladých, nedostatočná inflácia, problémy s migráciou a prílišná politická nesúrodosť – to sú len niektoré z nich. Ak by ECB postupne začala monetárnu politiku utesňovať, krehký ekonomický rast by mohol spomaliť. To sa však zatiaľ nedeje, a preto minimálne rok 2018 by mal ešte priať silnému rastovému momentu.

Autorom je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex.

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:47