StoryEditor

Absurdistan v Nitre pokračuje

11.10.2005, 00:00
V Nitrianskom samosprávnom kraji pokračuje neskutočne absurdná fraška, ktorá v novodobých dejinách slovenskej politickej scény nemá obdobu. Nad arogantným a maximálne netransparentným počínaním poslancov SMK sa už nestačia čudovať nielen ich kolegovia zo slovenských strán, ale aj bežní občania, ktorí nechápu o čo regionálnym poslancom vlastne ide.

V Nitrianskom samosprávnom kraji pokračuje neskutočne absurdná fraška, ktorá v novodobých dejinách slovenskej politickej scény nemá obdobu. Nad arogantným a maximálne netransparentným počínaním poslancov SMK sa už nestačia čudovať nielen ich kolegovia zo slovenských strán, ale aj bežní občania, ktorí nechápu, o čo regionálnym poslancom vlastne ide. SMK, ktorá má v celoslovenskom kontexte povesť korektnej a umiernenej strany bez väčších škandálov, predvádza na regionálnej úrovni neuveriteľné právne a morálne kotrmelce. Využíva pritom svoju väčšinovú pozíciu v nitrianskom zastupiteľstve, kde si dokáže odhlasovať naozaj všetko. Aj na včerajšom zasadnutí poslanci SMK predviedli, že ich vonkoncom nezaujíma nielen názor klientov zariadení sociálnych služieb, ale ani stanovisko prokuratúry, ktorá kauzu okolo ich sporného prenájmu neziskovým organizáciám stále prešetruje. Hlasovacia mašinéria riadená podpredsedom Fehérom včera odsúhlasila podivuhodné uznesenie, v ktorom, sú obrazne povedané, pomiešané hrušky s jablkami a mačky so psami.
Na jednej strane opätovne potvrdili platnosť pôvodného uznesenia, ktorým sa zariadenia sociálnych služieb prenajímajú na 30 rokov a za korunu ročne neziskovkám založeným samotnými poslancami. Potvrdili tiež, že všetkých 29 zariadení bolo k 1. októbru zrušených a všetci ich riaditelia dostali výpoveď. V rámci toho istého uznesenia odvolali riaditeľa Úradu NSK Jána Kovarčíka a schválili platnosť všetkých zmlúv, ktoré počas údajnej Belicovej neprítomnosti podpísal podpredseda Fehér. Tie sa okrem iného týkajú známych káuz o úveroch ručených bianko zmenkami, úverov na ešte nepostavené administratívne sídlo NSK a ďalších. Bezmocnosť slovenskej časti poslaneckého zboru je naozaj do neba volajúca. Nestáva im nič iné, ako protestovať, interpelovať, rozčuľovať sa, avšak rozhodnúť nemôžu prakticky o ničom. V podobnej situácii je predseda Belica, ktorému neostáva nič iné, len sporné a pre kraj nevýhodné uznesenia nepodpisovať a nechávať ich prešetriť prokuratúre. Jedinou jeho devízou a zároveň najväčšou slabinou poslancov SMK je ich neuveriteľná nedôslednosť a neschopnosť predkladať návrhy, ktoré by boli právne nenapadnuteľné a v praxi vykonateľné. Fakt, že si dokážu odhlasovať, čo chcú, ešte neznamená, že ich návrhy vstúpia do života. Aj včerajšie rokovanie regionálneho zastupiteľstva potvrdilo, že iba plátajú diery v predchádzajúcich uzneseniach, ktoré si svojím netransparentným počínaním sami vyrobili. Jedinou nádejou na zlom v tejto patovej situácii by mohli byť blížiace sa novembrové voľby do VÚC. Či takouto nádejou naozaj budú, je veľmi otázne, pretože svoju neotrasiteľnú pozíciu si SMK podľa všetkého zachová aj počas nasledujúcich štyroch rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:01