StoryEditor

Naozajstná zhoda náhod?

13.09.2006, 00:00

Regulačný úrad napriek informáciám o tom, že už určite rozhodne a ukáže tak plynárňam aj obyvateľom, aká je objektívna pravda, čo sa týka cien plynu, si včera zobral ďalší oddychový čas. Premiérovi Robertovi Ficovi a jeho ekonomickému ministrovi Ľubomírovi Jahnátkovi sa tak vo vojne proti energetickým monopolom a ich cenám podarilo vyhrať ďalšiu bitku.
Nemožno spochybniť právo regulačného úradu ako jedinej nezávislej autority dohliadajúcej, aby ceny energií boli adekvátne trhu, rozhodovať zodpovedne a nahliadnuť pritom do všetkých dôležitých dokumentov.
Lenže rozhodnutie úradu prišlo po niekoľkohodinovom ťažkom rokovaní zhodou okolností deň predtým, keď sa do vlády dostáva Jahnátkov materiál o boji proti monopolom. Materiál, v ktorom sa uvažuje aj o útoku na regulačný úrad. Úrad, ktorý má byť zo zákona nezávislý od akýchkoľvek politických vplyvov, čo akceptujú aj koaliční odborníci na energetiku.
Snaha vlády chrániť občanov pred prílišnou svojvôľou energetických podnikov nie vo veľmi konkurenčnom prostredí je chvályhodná. Treba si však pripomenúť bonmot, že cesta do pekla býva často dláždená dobrými úmyslami.
Pozorovateľovi zostáva len dúfať, že vláda v snahe zabrániť útokom na peňaženku bežného občana - a energie nie sú drahé len na Slovensku, ale na celom svete - nezájde príliš ďaleko. Ak sa totiž regulačný úrad ako nezávislá inštitúcia dostane pod formálny, alebo čo i len psychický tlak vlády ako záujmového hráča, môže byť poškodená dlho budovaná rovnováha na trhu, a to s nedozernými následkami. A veriť, že včerajšie rozhodnutie úradu a dnešný materiál na rokovaní vlády sú len nepríjemnou zhodou náhod.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 01:30