StoryEditor

Špeciálny súd nie je všeliek, ale...

07.09.2006, 00:00

Bývalý poslanec NR SR Peter Weiss v HN z 30.8. (Zranená tretia moc štátu, str.6.) spochybňuje výber sudcov Špeciálneho súdu, pričom to boli "ostatní sudcovia", ktorí ich vyberali v pomerne náročných výberových konaniach. Nevyberal ich ani vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic, a ani jeho úrad. Ďalej sa domnievame, že argument o čestnosti väčšiny sudcov nie je dostatočným pre seriózne odborné hodnotenie účinnosti boja proti korupcii. Pomalé, chybné alebo nezákonné rozhodnutia súdov v závažných kauzách nie sú spôsobené len korupčnými úmyslami. Na takéto rozhodnutia vplýva aj strach, osobné väzby alebo neodbornosť. Aj to boli argumenty za vytvorenie špeciálnej inštitúcie, ktorá sa bude zaoberať ústavnými činiteľmi, organizovaným zločinom a korupciou.
Autor článku neuviedol žiadne údaje o úspešnosti rozhodovania Špeciálneho súdu, pripomenul však problémy ostatných súdov. To nie je argument ani za, a ani proti existencii Špeciálneho súdu. Ako potom zrušenie Špeciálneho súdu prispeje k vyriešeniu týchto problémov, sme sa však nedočítali. Dĺžka konania je veľkým problémom slovenského súdnictva, Špeciálny súd však doteraz nezaznamenal žiadnu sťažnosť na prieťahy v konaní. Práve naopak sa niektorým účastníkom zdá, že koná príliš rýchlo.
Špeciálny súd nie je všeliekom na problémy súdnictva, ale s tým cieľom nebol ani vytvorený. Jeho činnosť možno hodnotiť až v dlhšom časovom horizonte, ako je jeden rok, veď podľa autora článku trvá súdne konanie na Slovensku až 565 dní. Seriózne hodnotenie Špeciálneho súdu v kratšom časovom horizonte je aj z tohto dôvodu jednoducho nemožné.
Minister spravodlivosti má vo veci zrušenia Špeciálneho súdu jasno, i keď spočiatku sľuboval analýzy a odbornú diskusiu. Dôvodová správa alebo odborné argumenty za zrušenie Špeciálneho súdu sú zatiaľ neznáme. Nedozvedeli sme sa ich ani z článku, na ktorý reagujeme. Naopak, petíciu za zachovanie Špeciálneho súdu podporilo už vyše 700 občanov. Treba si počkať na stanovisko predsedu vlády Roberta Fica, ktorý sľuboval voličom aj boj proti korupcii a sám pomáhal pri budovaní tohto súdu.
Autori sú z Transparency International Slovensko

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 03:34